Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Призовават границите на ЕС да бъдат затворени за още един месец
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:03 / 08.05.2020Коментари (0)1347
©
Еврокомисията прикани държавите членки от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген държави да удължат временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС с още 30 дни, до 15 юни.

Макар че някои държави от ЕС и някои асоциирани към Шенген държави предприемат предварителни стъпки за облекчаване на мерките за борба с разпространението на пандемията, положението продължава да бъде нестабилно както в Европа, така и по света. Поради това са необходими постоянни мерки по външните граници, за да се намали рискът от разпространение на болестта чрез пътувания до ЕС.

Премахването на ограниченията за пътуване следва да се извършва поетапно: както се подчертава в Съвместната европейска пътна карта за вдигане на противоепидемичните мерки, премахването на контрола по вътрешните граници трябва да започне постепенно и координирано, преди ограниченията по външните граници да могат бъдат облекчени по време на втория етап, информира БНТ.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, заяви: Общата цел за ограничаване на разпространението на коронавируса чрез намаляване на социалното общуване се запазва. Въпреки напредъка в много европейски държави ситуацията в световен мащаб е много нестабилна. Абсолютно наложително е всички предприемани действия да бъдат постепенни, като различните мерки бъдат отменяни в различни фази.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон подчерта: Нуждаем се от поетапен и координиран подход. Възстановяването на нормалното функциониране на Шенгенското пространство на свободно движение е първата ни цел, веднага щом здравната ситуация го позволи. Ограниченията върху свободното движение и контролът по вътрешните граници ще трябва постепенно да се премахнат, преди да можем да премахнем ограниченията по външните граници и да осигурим достъп до ЕС за лица, които не пребивават в ЕС и извършват неналожителни пътувания.

Ограничението за пътуване, както и призивът за удължаването му се отнасят до "територията на ЕС+", която включва всички държави членки от Шенгенското пространство (включително България, Кипър, Румъния и Хърватия) и четирите държави, асоциирани към Шенген (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) — общо 30 държави.

Комисията призовава за траен координиран подход към удължаването на ограничението, тъй като действията по външните граници могат да бъдат ефективни само ако всички държави от ЕС и от Шенгенското пространство ги изпълняват на всички граници с една и съща крайна дата и по еднакъв начин.

Комисията ще продължи да съдейства на държавите членки при прилагането на ограничението на неналожителните пътувания до ЕС, включително чрез редовни видеоконферентни срещи с министрите на вътрешните работи. Евентуално удължаване на ограничението за пътуване след 15 юни 2020 г. трябва да бъде оценено отново въз основа на развитието на епидемиологичната обстановка.

На 16 март 2020 г. Комисията призова държавните и правителствените ръководители да въведат временно ограничение на неналожителните пътувания до ЕС за първоначален период от 30 дни. На 8 април Комисията прикани ограничението за пътуване да бъде удължено до 15 май. Оттогава досега всички държави — членки на ЕС (с изключение на Ирландия), и всички държави от Шенген, които не членуват в ЕС, взеха решения на национално равнище за прилагане и удължаване на това ограничение за пътуване.

С цел да подпомогне държавите членки, Комисията представи на 30 март 2020 г. указание за прилагането на временното ограничение за пътуване, за улесняването на репатриранията от целия свят и за третирането на лицата, които са принудени да останат в ЕС по-дълго от разрешеното вследствие на ограниченията за пътуване.

Ограничението за пътуване не се прилага за гражданите на ЕС, за гражданите на държавите от Шенген, които не членуват в ЕС, за членовете на техните семейства и за гражданите на трети държави, пребиваващи дългосрочно в ЕС, когато тези лица се връщат в своите домове.

Освен това, за да се ограничи до минимум въздействието на ограничението върху функционирането на обществата ни, държавите членки следва да не прилагат ограниченията спрямо специфични категории пътници с ключови функции или нужди от първостепенно значение.

На основен персонал, като лекари, медицински сестри и здравни работници, научни работници и експерти, които помагат за справяне с коронавируса, както и на лица, транспортиращи стоки, погранични работници и сезонни работници в селското стопанство, следва да продължи да бъде разрешено да влизат в ЕС.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: