Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-богатият българин е от Варна, компанията на Влад Тенев поскъпна с 0 млн. в кризата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:26 / 08.05.2020Коментари (0)831
© 24 часа
Влад Тенев заедно със своя бизнепартньор Бейжу Бат
Българинът Влад Тенев се превърна в милиардер на фона на кризата с коронавируса. Неговата компания Robinhood, която се занимава с търгуване на акции без комисиони за всяка трансакция, успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара, което вдигна стойността на компанията на 8,3 млрд. долара.

Това става ясно от съобщение на сайта на Robinhood от началото на май. Основният инвеститор е Sequoia Capital - компания за рисков капитал, намираща се в Силициевата долина.

Роденият във 34-годишен Владимир Тенев, по-известен като Влад в САЩ, където живее с родителите си от 4-годишен, е един от съоснователите на платформата, която е изключително популярна в Америка с 10 млн. потребители, съобщава 24 часа.

Тя дава възможност на всички да търгуват на фондова борса, независимо дали имат големи финансови възможности. Още повече че с електронното предлагане не е нужно потребителите да плащат между 7 и 10 долара на транзакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт.

Компанията, намираща се в Пало Алто, отговаря напълно на определението за еднорог. Това са стартиращи компании, които успяват да достигнат пазарна оценка от над 1 млрд. долара – като Uber и Airbnb например. Бързо разрастващата се компания печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението.

Другият източник на приходи е от абонаментната услуга “Робинхуд Голд". С нея потребителите могат да взимат заеми, с които да търгуват. Таксите на месец са между 6 и 200 долара, а кредитите могат да бъдат в размер от 1000 и 50 хил. долара.

Компанията е основана през 2013 г. и концепцията и стана изключително популярна, както и версията с мобилно приложение, и се изкопира от други стандартни брокери. Въпреки кризата, причинена от световната пандемия COVID-19, през последните месеци потребителите на Robinhood нарастват главоломно.

“На фона на предизвикателните времена и нестабилност на пазара ние сме благодарни, че хората се обръщат към Robinhood, за да участват на пазарите и да изграждат своето финансово бъдеще. Тази година добавихме повече от три милиона финансирани акаунта и сме благодарни за възможността да обслужваме всеки клиент. Ние също се гордеем, че създадохме платформа, която дава нови възможности на хората: половината нови клиенти на Robinhood тази година бяха инвеститори за първи път", пише в съобщението на сайта на компанията.

И се уточнява, че новото финансиране ще бъде използвано за непрекъснато подобряване на услугата, за разрастването на платформата, изграждане на нови продукти и по-бързо достигане на новостите до потребителите. Това означава, че ще се наемат повече топ специалисти във всичките офиси на компанията, включително и в най-новия й в Денвър.

Именно поради много присъединили се потребители през последните месеци платформата претърпя серия от технически сривове в началото на март, заради което те нямаха възможност да търгуват с часове, припомня Business insider.

В интервю за Fortune Тенев уверява, че оттогава техническият капацитет е подобрен и през април са проведени няколко големи вълни на търгуване без проблеми.

Миналата година Robinhood набра още 323 млн. долара, което тогава оцени компанията на 7,6 млрд. долара. Според източници на Financial Times условията на новото финансиране включват протекции за дяловете на инвеститорите, ако компанията излезе на борсата. Още миналата година имаше прогнози, че платформата ще стартира първоначално публично предлагане през 2020 г.

Въпреки това не е ясно колко точно е печеливша компанията. Тенев отказва да отговори на този въпрос, но уверява, че приходите и са разнообразни, и прогнозира солиден растеж и през следващата година. Освен това платформата скоро навлиза и на пазара във Великобритания, където вече я очакват 150 хил.клиенти.

Тенев от малък проявявал интерес към математика и наука. Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, като и двамата заминават за САЩ, за да работят в Световната банка, пише “Форбс".

Влад израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в “Станфорд". Там се запознава със съоснователя на Robinhood Бейжу Бат, с когото са съквартиранти. Той е бакалавър в специалност “Физика" и магистър по математика, докато Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет. Двамата са не само сътрудници, но и най-добри приятели, тъй като имат много общо помежду си.

Например и двамата са деца на имигранти. Първият им общ проект е факт, след като се местят в Ню Йорк, за да направят платформа за хеджфондове. В интервю за Mad Money Тенев разказва и за втората компания, създадена също в Ню Йорк преди големия пробив с Robinhood. Тя е била за продажба на софтуер за банки и големи институции. Двамата с Бат анализират внимателно променящите се финансови пазари и решават да направят платформата. Влад и Бат се връщат в Калифорния и създават Robinhood, която ги изстрелва до върха. Двамата са не само основатели на компанията, но и до днес работят активно по процесите в нея. Например Тенев е отговорен за надзора на инженерите и бизнесекипите.

От началото на 2018 г. те предлагат и нова услуга –  търговия с криптовалути Същата година Тенев влезе в топ 11 на новите техномилиардери редом до основателя на “Амазон" Джеф Безос, създателя на “Майкрософт" Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Тогава Robinhood е на стойност 6 млрд. долара.

През 2017 г. името на Тенев е включено в списъка на “Форбс" 30 под 30 за млади мениджъри в сферата на финансовите пазари. Приложението е изключително атрактивно най-вече за младото поколение, като около 80% от потребителите са под 35-годишни.

Причината е липсата на такси при сключването на сделки и управлението на спестяванията им. Тенев често отделя от времето си, за да сподели опита и знанията си с други желаещи да развият свой бизнес, пише moneyinc. Той е поканен и в Калифорнийския университет като основен говорител пред бъдещите студенти по математика през 2019 г., за да насърчи 400 ученици.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: