Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
The Guardian: България е ръба, всяко увеличение на случаите ще преобърне системата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:37 / 08.05.2020Коментари (0)803
©
Един поглед на картата на коронавируса в Европа е достатъчен, за да стане ясно, че: по-богатите страни в Западна Европа пострадаха повече, отколкото държавите в източната част на Европейския съюз (ЕС), почти без изключения. Това пише британското ляво-либерално издание The Guardian в материал, представен от "Фокус".

Сравняването на цифри от различни страни може да бъде изпълнено с трудности и много фактори могат потенциално да изкривят числата. Но сравнението между Западна Европа, от една страна, и Централна и Източна Европа, от друга, показва разлика в честотата на случаите, която е твърде рязка, за да бъде пренебрегната. Дори най-засегнатите страни от Централна и Източна Европа имат заразяване и смъртност на милион жители много по-ниски от западноевропейските държави, а някои статистически данни са наистина забележителни:

Словакия е регистрирала само 1413 потвърдени случая и 25 смъртни случая. Съседна Австрия, която се смята за една от страните, справили се успешно с предизвикателството на вируса, въпреки това има повече от 10 пъти повече от инфекции и 20 пъти смъртност в сравнение със Словакия, която има близо два пъти по-малко население.

Обсъждаха се множество причини, които може да са допринесли за разликите: по-ниската продължителност на живота, което означава по-малко уязвими възрастни хора, по-ниската гъстота на населението, по-малкото полети до Китай, по-ниските нива на тестване и дори просто късмет. Задължителното носене за маски навън, което сега е обичайно за по-голямата част от Европа, беше въведено рано от Чешката република и Словакия и може да е помогнало за забавяне на разпространението.

Най-важната причина обаче, изглежда е ранното въвеждане на ограничителни мерки от почти всички страни в региона. Докато през втората и третата седмица на март във Великобритания и другите западноевропейски страни продължаваха публичните събития и събирания, правителствата в Централна и Източна Европа видяха какво се случва в Италия и светкавично наложиха карантина.

На много места помогна и страхът от сриване на и без това затруднените системи за здравеопазване.

"В страни, като Швеция и Обединеното живяха с усещането, че могат да избират от повече варианти и не са принудени от ситуацията да предотвратят абсолютен крах на здравните си системи“, обяснява Бен Станли, политолог от варшавския Университет SWPS.

Това също е накарало населенията на тези страни да изпълняват заповедите и да се оплакват по-малко от хората в Западна Европа и САЩ.

"Именно фактът, че се чувствахме уязвими заради здравните ни системи накара хората да спазват блокирането. Това е заради недоверие към системата“, посочва българският политолог Иван Кръстев. Гърция, която също наложи ранни и строги ограничителни мерки, за да избегне тежък удар по засегнатата от бюджетните съкращения здравна система, е още една страна, в която числата за коронавируса остават впечатляващо ниски. С население от 11 милиона, до днешна дата са потвърдени само 2620 случая.

"Подобно на страните от Централна и Източна Европа, Гърция имаше съвсем реално усещане за нестабилността на здравната си система“, посочва Йоргос Пагулатос, политически икономист, който ръководи Гръцката фондация за европейска и външна политика.

"Това подтикна правителството да предприеме спешни мерки по-рано от други западноевропейски правителства, които изпитваха по-голямо чувство на самодоволство по отношение на способността на техните системи да се справят с кризата“.

Има надежда, че успешното справяне с коронавируса ще помогне на Гърция да си възвърне международния престиж след годините, през които присъства само с негативни заглавия в медиите и се възприема като черната овца на еврозоната. И Гърция, и Чешката република бяха включени в мрежа от седем държави с успешни реакции на коронавирус, свикани на среща от австрийския канцлер Себастиан Курц, за да споделят най-добрите практики.

В Централна Европа някои смятат, че регионът не получава достатъчно признание за по-ниските си бройки и отдават това на пренебрежителното отношение към "новите“ страни в ЕС от "стара“ Западна Европа.

"Това се случва след 30 години поучения. Каквото и да прочетете за Източна Европа, то ще е лошо. Вижте ни, ние сме страхотни, а вие, хора, сте много зле. И тогава се случва голяма криза, в която умират хора и преподавателите са в пълен безпорядък, а учениците са доста по-добре. Не би ли трябвало да има повече размисли за причините?“ – казва Бранко Миланович, сръбско-американски икономист, който се специализира в глобалното неравенство в доходите.

Станли обяснява, че да се говори за "колониален манталитет“ в някои среди на Запад към източната част на Европа е прекалено, но има "леки предразсъдъци и ниски очаквания“ в много от медийното покритие и нагласите към региона.

"Хората не са свикнали да търсят положителни примери в Централна и Източна Европа“, заяви правителствен служител в една страна от региона.

"Отчасти това се дължи на стереотипите, но отчасти, за съжаление, е по наша вина. Начинът, по който нашите унгарски приятели използваха кризата, за да наложат ограничения, е трудно да се оправдае и често регионът се слага под общ знаменател“.

Унгарският премиер Виктор Орбан използва кризата, за да прокара остро критикувано законодателство, което му позволява да управлява с указ за неопределено време, докато правителството на Полша планира да проведе противоречиви президентски избори чрез пощенски вот този уикенд. Вероника Ангел, румънски политолог, който в момента е в университета в Станфорд, заяви, че някои страни в региона "получават по-голямо признание, отколкото заслужават“ за техните отговори.

"Времето на налагане на мерките не е показател за успеха на властите“, смята Ангел. Тя похвали действията на някои страни, включително Чехия и Словакия, които имат сравнително добре финансирани здравни системи.

"Но Унгария, Румъния и България са на ръба: всяко увеличение на случаите ще преобърне системата“, твърди тя.

Длъжностните лица в региона са наясно, че възможността за ново увеличение на инфекциите винаги е налице. Поради тази причина много страни обмислят да облекчат блокирането си, но спазват строг граничен контрол, за да не допуснат чуждестранни посетители или поне да карантират всички нови пристигащи.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: