Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Покъртителен разказ на млада лекарка, чийто баща пребори COVID-19
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:27 / 08.05.2020Коментари (0)744
©
Един от първите интубирани пациенти у нас заради COVID-19 вече е вкъщи. 67-годишният Николай Цаков е почти напълно възстановен след цели 30 дни на апаратна вентилация и общо близо 2 месеца борба с коронавируса.

Вчера неговата храбра дъщеря Мария Русимова, самата на първа линия в Институт "Пирогов" като реаниматор, написа добрата вест в профила си във фейсбук: "Баща ми се прибра жив и здрав в дома си и успя да изкачи всички стъпала до входната си врата с много малко чужда помощ. Благодаря на всички медици, които го лекуваха, както и на всички близки, приятели, познати и непознати, които се молиха за него". И добавя, че това е бил най-щастливият й ден досега след умората от мъчителното очакване и огромно облекчение за развръзката. 

За семейство Цакови всичко започва през февруари, когато първо се разболява майката на Мария - медицинската сестра Евелина. Докато си мисли, че кара обикновен грип и пие антибиотик, бързо се влошава и стига да "Пирогов", последвана от съпруга си Николай.

Но докато тя постепенно започва да се възстановява и макар задуха не стига до реанимацията, той пребивава там почти 2 месеца с остра дихателна недостатъчност и всички тежки клинични прояви на болестта, описани досега в медицинската литература. Евелина многократно казва, че този вирус е много коварен и мъчителен и напомня, че не знае откъде се е разарила, особено при положение, че е ползвала маската и дезинфектантите далеч преди първия доказан случай на SARS-CoV-2 у нас през март. 

Междувременно, докато се грижи за болните в "Пирогов", моли се за родителите си и почти не вижда съпруга си, дъщеря им Мария неуморно пише статии за болестта.

Д-р Русимова завършва медицина в медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през декември 2017 г. Работи шест месеца като доброволец в медицински комплекс "Д-р Щерев" от май 2017 до ноември 2017 г. От 1 декември 2018 г. започва специализация по анестезиология и интензивно лечение в УМБСЛСМ "Н. И. Пирогов", в клиниката по интензивно лечение - обща реанимация. От тогава поддържа поредицата "Спешна медицина" в популярен здравен сайт.

От 18 март досега тя е публикувала над 10 научни статии за лечението на COVID-19, включително в реанимационна среда. Младата надежда на българската анестезиология продължава да се бори повече хора като нейните родители да се приберат у дома оздравели.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: