Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Русия: Трябва да се готвим за продължителна "война"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:52 / 05.05.2020Коментари (0)695
©
Забавя се темпото, с което расте броят на заразените с коронавируса в Русия, гласи оценка на главния санитарен лекар на федерацията Анна Попова, поместена в "Росийская газета".

Епидемията в страната още не е стигнала фаза на плато - пикът на заразата тепърва предстои, предупреждава обаче главният извънщатен пулмолог на руското здравно министерство Сергей Авдеев, цитиран в друг материал от официоза.

Заради многобройните нарушения на антивирусните мерки ситуацията в Русия може да повтори сценария от Испания и Италия, твърди Авдеев.

Според кмета на Москва Сергей Собянин болните от COVID-19 в над 12-милионния град са 2 процента от населението. Това не дава възможност нито за формиране на колективен имунитет, нито за бързо изкореняване на вируса, пише "Новая газета".

Спекуланти вдигнаха петорно цените на суровините, от които се правят предпазни средства за медиците, заявява в заглавие "Ведомости".

Потребностите на Русия от средства за защита срещу коронавируса надхвърлят 4 до 10 пъти производствените възможности на страната, резервите са едва за няколко дни, а вносът излиза твърде скъпо. Нуждите от маски и респиратори за гражданите, от защитни костюми за медиците са задоволени едва до 25-30 на сто, сочи проучване на вестника.

По данни на руски неправителствени организации броят на сигналите за домашно насилие в страната е нараснал по време на пандемичната изолация 2,5 пъти - от 6054 през март до над 13 хиляди през април. За тази "доста неоптимистична картина" съобщи пред РИА Новости федералният омбудсман Татяна Москалкова, пише "Комерсант".

Руският здравен министър Михаил Мурашко заяви на 3 май, че употребата на спиртни напитки в страната е нараснала по време на изолацията с 2 до 3 на сто. Експерти на федералната служба Роскачество обаче виждат обратна тенденция - почти половината участници в техни проучвания пият вече по-малко алкохол, посочва "Известия".

Но според независими експерти, цитирани в "Московский комсомолец", ако се сложат в сметката продажбите на ментета, консумацията на алкохол в страната може да нарасне най-малко с 10 на сто.

За разлика от ред европейски страни Русия засега не е постигнала стабилизиране, камо ли намаляване на реалния брой на болните от Ковид-19. Но има предпоставки ограниченията да бъдат вдигнати поне отчасти, заявява "Взгляд".

Първо, едномесечната изолация вече изпълни основната си задача - отслаби развитието на епидемията и даде възможност на властите да подсилят здравната система. Второ, трябва да се мисли и за икономиката - за разлика от Запада Русия не може да инвестира трилиони долари в нейното възстановяване. Трето, хората се умориха вече да стоят под карантина и демонстрират тази умора с нарушения на режима, пояснява онлайн изданието.

Ситуацията в Русия не се развива по най-благоприятния сценарий - това е директно следствие от дейността на властите през последните 20 години, твърди "Свободная пресса".

"Комерсиализираната медицина" в страната не може да се справи с мащабен проблем като днешния, пише всекидневникът. Според него през 20-годишното управление на сегашния президент Владимир Путин броят на леглата в руските болници е намалял двойно, същото е станало и в Москва за 10 години, откакто кмет е Сергей Собянин.

За разлика от Китай, постигнал резултати в борбата с коронавируса благодарение на административно-командната система, в Русия "спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, затова хората постепенно губят доверие към представителите на властта", се казва в материала.

Пандемията е война. Но не бързотечна, а мъчителна, дълга окопна война. Тук побеждава онзи, който по-добре пресметне резервите си, подготви запаси и укрепи своя тил, разсъждава "Комсомолская правда".

"Предположението, че бързото вдигане на карантината ще спаси икономиката, може да е прибързано и погрешно. Ако запазим навиците си и нормите за потребление, бързо ще изядем вчерашните си запаси. А трябва да се готвим за продължителна "война". Да изчакваме, да се преустрояваме, да се учим да харчим по-малко, за да изтраем по-дълго", призовава вестникът.

Президентът на Русия свиква утре съвещание, за да обсъди изпълнението на мерките за борба с COVID-19, пише "Труд", като се позовава на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По искане на държавния глава федералната служба Роспотребнадзор готви доклад с препоръки за поетапно излизане от ограничителния режим, който бе продължен от Владимир Путин до 11 май, добавя изданието, цитирано от БТА.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: