Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Можем ли да се заразим два пъти с COVID-19?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:56 / 28.04.2020Коментари (0)674
©
Има много въпроси за коронавируса, чийто отговор бихме искали да научим час по-скоро. Проблемът е, че все още знаем много малко за вируса.

Мога ли отново да хвана коронавируса? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли COVID-19 всяка зима? Ще действа ли ваксината? Може ли "паспортите за имунитет" да върнат някои от нас на работа? Как да управляваме вируса в дългосрочен план?

Нашата имунна система е защитата на организма ни срещу инфекции и тя действа по два начина.

Първият влиза в действие, веднага щом в тялото ни бъде открит чужд “нашественик". Известен е като вродена имунна реакция и включва отделянето на химикали, които причиняват възпаление и увеличаване на белите кръвни клетки, които могат да унищожат заразените клетки.

Но тази система не работи при коронавируса.

Вместо това се нуждаете от адаптивния имунен отговор. Това означава, че се нуждаете от клетки, които произвеждат насочени антитела, които могат да се прикрепят към вируса, за да го спрат и Т-клетки, които могат да атакуват само клетките, заразени с вируса – това се нарича клетъчен отговор.

Това отнема време – проучванията предполагат, че са необходими около 10 дни, за да започнете да образувате антитела, които могат да се насочат към коронавируса. Поради това най-болните пациенти развиват най-силния имунен отговор.

Ако адаптивният имунен отговор е достатъчно мощен, това може да остави траен спомен за инфекцията, която ще осигури защита в бъдеще. Не е известно дали хората, които имат само леки симптоми или изобщо нямат такива, ще развият достатъчен адаптивен имунен отговор.

Колко дълго трае имунитетът?

Паметта на имунната система прилича на нашата собствена – тя запомня ясно някои инфекции, но има навика да забравя други.

Морбилито е силно запомняща се инфекция – след битка с нея получаваме имунитет за цял живот. Въпреки това има много други, които тялото ни "забравя". Децата могат да получат RSV (респираторен синцитиален вирус) многократно през една и съща зима.

Новият коронавирус, наречен Sars-CoV-2, не е достатъчно време сред нас, за да сме сигурни колко дълго трае имунитетът, но има шест други човешки коронавируси, които могат да ни дадат приблизителна представа.

Четири от тях предизвикват симптомите на обикновената настинка и имунитетът е краткотраен. Проучванията показват, че някои пациенти могат да бъдат инфектирани отново в рамките на една година.

Но обикновената настинка като цяло е лека. Има още два проблемни коронавируса – тези, които причиняват тежък остър респираторен синдром (САРС) и респираторен синдром на Близкия изток (МЕРС) – при които антителата са открити няколко години по-късно.

"Въпросът не е дали да сте имунизирани, а колко време трае имунитетът ви“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия.

Той добавя: "Това почти сигурно няма да продължи цял живот".

“Въз основа на проучвания на антитела на САРС, смятаме за възможно имунитетът да продължи само около една до две години, въпреки че и това все още не е доказано със сигурност", каза Хънтър.

Можем ли да се заразим втори път?

Има данни за хора, които изглежда са имали множество коронавирусни инфекции за кратък период от време.

Някои лекари твърдят, че хората наистина са се заразявали по два пъти. Друга група учени смятат, че вирусът преминава в "стелт" режим в тялото, преди да се активира отново след известно време.

Научният консенсус обаче е, че вероятно проблемът е в тестовете, заради неточността на които някои пациенти са погрешно информирани, че са се "изчистили" от вируса.

Все още не са правени експерименти върху хора, а само върху маймуни. Те са били заразени два пъти: веднъж за изграждане на имунен отговор и след това втори път три седмици по-късно. Тези много ограничени експерименти показаха, че след такава бърза реинфекция приматите не показват симптоми на заболяването.

Ако имам антитела имунизиран ли съм?

Това не е гарантирано и затова Световната здравна организация препоръчва на държавите да не прибързват с издаването на "паспорти за имунитет", като мярка за ограничаване на пандемията.

Идеята на тези т. нар. паспорти е, че ако преминете теста за антитела /имате такива/, тогава сте в безопасност да се върнете на работа. Това би било особено ценно за персонала в домовете за грижи или в болниците, които влизат в пряк контакт с хората, изложени на риск от развитие на тежки симптоми.

Но това е твърде несигурно – при почти всички пациенти антителата се различават. Неутрализиращите антитела са тези, които се прикрепят към коронавируса и са в състояние да го спрат да заразява други клетки. Проучване на 175 излекувани пациенти в Китай показа, че 30% имат много ниски нива на тези неутрализиращи антитела.

Ето защо Световната здравна организация твърди, че “клетъчният имунитет [другата част на адаптивния отговор] също може да е критичен за възстановяването".

Друг проблем е, че само защото сте защитени от вашите антитела, това не означава, че вече не носите вируса и не можете да го предадете на други хора, допълва още "БГНЕС".

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: