Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майка на седмокласник се обяви против връщането на децата в училище
Автор: Пламена Николова 09:54 / 27.04.2020Коментари (100)1070
© Blagoevgrad24.bg
Архив
Майка на седмокласник изпрати до Varna24.bg писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до проф. Венцислав Мутафчийски относно отварянето на училищата за седмокласници и зрелостници.

Публикуваме писмото на Кристина Николаева от София без редакторска намеса:

"Майка съм на седмокласник. До момента аз и всеки член на четричленното ми семейство стриктно и отговорно спазваме мерките срещу разпространението на COVID-19, предписани от Националния оперативен щаб. Това го правим най-вече, защото сме наясно със състоянието  на здравната система, която и преди пандемията беше пред колапс.

Днес, обаче разбирам, че имате намерение да отворите училищата само за ученици от 7-ми и 12-ти клас, защото, според думите на премиера, за тях е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в класните стаи.

Господа, за мен доброто образование на децата ми е приоритет и е от изключителна важност. Но то не е самоцел. Образованието на децата ми е пътя, начина, инструмента за гарантиране качеството им на живот. Но за да бъде възможно този път да бъде извървян, те трябва да са живи.

Буквално до вчера, от телевизионните екраните ни плашихте с дефицит на чували за трупове и с хладилни камиони, пълни с трупове. Днес, в условията на експоненциално увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус, при предстоящ пик на заболяемостта,  Вие обмисляте как да върнете децата ни в училище! И това при положение, че не веднъж г-н Мутафчийски обясняваше, че и при деца, и при младежи се наблюдават усложнения при протичане на заболяването, които могат да са животозастрашаващи. Освен това, помислихте ли, че тези деца живеят с родители, повечето от които са над 40-50 годишна възраст, т.е. в т. нар. “рискова възраст" ?! Помислихте ли за учителите, които също са във “рискова възраст"?! Как, ще гарантирате, че сред учениците и учителите няма заразен с COVID-19,  след като стана ясно, че може да има заразени без проява на клинични симптоми, но пък да са заразоносители?!  Как ще гарантирате, че децата ни ще спазват предписаната от щаба дистанция от 2 метра? Смея да твърдя, че дори да разделите класа на две групи от по 12-15 деца, не бихте могли да гарантирате спазването на нужната дистанция, дори и условията да го позволяват. Смея да твърдя, че дори и децата да са изключително отговорни и да спазват всички предписани мерки стриктно,  престоят им 5-6 ч. в затворено помещение е предпоставка за заразяването им, в случай, че в помещението има вирусоносител.

Недоумявам, при безспорния успех на дистанционното онлайн обучение и в условията на настоящата епидемологична картина, защо решихте, че за децата е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в училище? Моля Ви, помислете, че ако реализирате тази Ваша идея, в условията на експоненциално нарастване на броят на заразените, една част от децата няма да могат да се явят на матури, защото вече ще бъдат болни, именно заради присъствието им в клас.

Г-н Вълчев,

По отношение на организирането на предстоящите матури, много Ви моля да съобразите датите за провеждането им, така че те да са след пика на разпространението на заразата - когато се установи трайна тенденция в увеличаване на броя на оздравелите от COVID-19 и същевременно трайна тенденция в намаляване на броя на заразените. Дори това да означава, провеждането им да е през септември. Убедена съм, че е възможно и няма да бъде голям проблем бъдещите осмокласници и студенти първокурсници, да започнат обучението си през учебната 2020 г. /2021 г. 2, 3 или 4 седмици по-късно и съответно да го завършат 2, 3 или 4 седмици по-късно.  Моля, помислете и за това как биха се чувствали децата, ако в разгара на летните жеги провеждат важни за тях изпити с продължителност 2 часа и 30 мин. / 4 часа .

Уважаеми Господа,

Преди 40 дни г-н Мутафчийски ни призова с поведението си да не задължаваме нашите лекари да правят тежки избори - кой да живее и кой не.

Сега аз Ви призовавам с решенията, които ще вземете да не поставяте мен и други родители пред тежкият избор дали да рискуваме здравето и живота на децата и на семействата си, като ги пратим на училище или да рискуваме да провалим бъдещият им живот като не ги пратим".


Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не пускайте децата си на училище а да видим кой може да ви принуди
0
 
 
Глупости на търкалета, точно че плашат хората и те като едни мишоци се скрили в дубките си, нали трябва и да дишаме чист въздух, а в училищата малко повече хигиена, по един на всеки чин, малко повече спазването на правилата.
0
 
 
Не само за децата в училище а и в детските градини съм против, все още е рано да се струпват ще стане бум на заболели деца пак . То без корана е ужас , а с корона още повече!
0
 
 
Ще си ги сложим, и ще си гледам и живи родителите! А вие , ако нямате живи пазете другите! Всичко хубаво! Бъдете здрава!
0
 
 
"Гледам и не вярвам на ушите си" ! Прост народ слаба държава! И за какво бяха тези месеци на изолация! Има начини децата да се изучат. А учителите, коити са на средна възраст. А бабите и дядовците ?! Ами те нека си стоят в къщи в изолация, а децата са носят заразата навсякъде. А случаите на починали и деца и млади хора, които са нямали придружаващи заболявания. Мисля, че това не е разумно!
0
 
 
На разходка в парка не може над 12 г, а на училище може що за логика
0
 
 
Против са тия ,които децата им в училище не се справят ,а дистанционно са отличници. На тия ,които им предстоят изпити са в шок да не бъдат върнати в училище!
0
 
 
Вирус има,лекарство може би а ваксина не.Всички ще преболедуваме,едни по леко други тежко,трети изобщо.Разберете,сега се подготвят болници зада може след отпадане на забраните ще дойде бума на заболели.Тогава няма да има КПП ще ни трябват ЛЕКАРИ
0
 
 
Сякаш да имат по-добър успех е по-важно от здравето и живота на децата ...
0
 
 
Седяхме сумати време в къщи щото трябва. Пуснаха сумати паплач за великденските празници къде ли не! Ся за няколко оставащи седмици(дни, месеци)... рџ?‚ще събираме децата!! А бе еййй....!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: