Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Кунчев: Важно сега е не къде ходят хората, а как се държат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:35 / 26.04.2020Коментари (13)739
©
"Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш. Рискът се появява, когато хората се събират по много на едно място... Не е въпросът във формата, важно е съдържанието. Трябва все още да се държим. Ако сега отпушим нещата, ще се обезсмислят всички жертви, които са направени до момента“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Той отново подчерта, че основното, към което страната ни се стреми, е да не се смачка здравната система и всеки, който има нужда от лечение, да може да го получи. 

"Продължава нарастването на случаите, но с умерен темп. Развитието на епидемията е контролирано, така че здравната система да може да поема новите случаи. Достигнахме около 1000 теста на ден. Вероятно ще се увеличава тази бройка, защото се включват още нови лаборатории. Ние приветстваме това, стига да има достатъчно тестове... Готовността на здравната система е коренно различна отпреди месец и половина - два. Най-вече като готовност на колегите да работят с това заболяване. Първоначалният стрес и страхът бяха големи, сега една по една болниците се научават и разбират, че това е лечимо и може да се помогне на много хора“, подчерта специалистът.

"Към момента мерките в България са от най-леките от всички страни на Балканите. Ключовото е отварянето на парковете за семействата с деца... Твърде строгите мерки трябва да бъдат с ограничен характер, защото няма как, а и не трябва да се спира животът. По отношение на излизане от градовете може да се мисли режимът да е контролиран, но значително по-облекчен“. 

Д-р Ангел Кунчев обяви, че по-рано днес с министъра на образованието е обсъдена идея как да бъде решено приключването на годината особено за 7-и и 12-и клас, където е ключово учениците да минат през определени изпити. Д-р Кунчев посочи, че има начин това да стане при минимален риск. 

Той призна, че не е оптимист по отношение на ваксините, тъй като вирусът има особености, които вероятно ще направят производството на ефективна ваксина не толкова лесно. 

"Продължавам да мисля, че има възможност за самоограничаване на епидемията. Трябва да го видим на практика. Никъде досега не сме имали случаи вирусът да се наблюдава в условия на съвсем летни температури, среднодневни над 25-26 градуса, сухота на въздуха, което обикновено са фактори, които влияят на респираторните вируси и ограничават разпространението им в значителна степен“. 

По думите му, ако България успее да задължи да е в последната петица от страни с най-малко случаи и с най-малко жертви, това ще бъде голям успех. 

"Нещата вървят към постепенно ограничаване. Ако късметът и климатичните условия са с нас, аз съм оптимист, че в рамките на до два месеца ситуацията ще се промени коренно“.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Най-неадекватната банкова система в света. Банкоматите на ОББ монтирани за улеснение на гражданите когато клоновете не работят, всеки уикенд съобщават, че има повреда в устройството когато искаш да депозираш определена сума в сметката си. Ако е само това
на 26.04.2020 г.
-1
 
 
С уважение към обоснования страх на повечето хора от доста време се питам: Стават ли автомобилни катастрофи, самолетни катастрофи с жертви в тях? Та в този ред на мисли, забранено ли е да се шофира и да се лети със самолет? Нали при всяка човешка дейност има риск от евентуални фатални последици, но всеки го преценява и сам решава дали да го поеме. Та и отговорното поведение не е ли индивидуално решение на всеки.....
-1
 
 
След 70 дни затихва и изчезва във всички държави Учени китари....И също много е важно мезето да е блажно!
0
 
 
Малко по-нагоре беше гологлавия...сега тук и тоя...подлудихте хората...?
-2
 
 
Този мисир януари ни убеждаваше, че у нас няма да има коронавирус, той бил нещо ограничено в Китай. Само като му чуеш самоуверения, бодряшки глас си представяш някой селски хитрец, тонизиран с мента. Не го слушайте този бунак!
на 26.04.2020 г.
0
 
 
До два месеца да овладеем короната, ама на есен щяло да има втора вълна :)
0
 
 
Тоя за месеци заговори.Къде му е края тогава.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Окръжният прокурор на Перник преби жена си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: