Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прецедент: Бременна италианка победи COVID-19 с кръвна плазма
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:27 / 24.04.2020Коментари (0)617
©
Лекарите от болницата "Карло Пома“ в намиращия се източно от Милано град Мантова излекуваха за пръв път в света от Covid-19 бременна в шестия месец жена със "свръх имунизирана“ кръвна плазма.

Щастливката се казва Памела Винченци, на 28 години е и работи като треньорка по плуване. Лекувалият я екип с ръководител д-р Джузепе Де Доно е работил в тясно сътрудничество с медиците от поликлиниката "Сан Матео“ в град Павия. Там бе излекуван първият поразен от коронавируса италианец, а болничното заведение се утвърди като едно от най-успешните в страната в борбата срещу заразата, пише "Монитор".

Бременната в шестия месец Памела е била хоспитализирана в "Карло Пома“ на 9 април с много висока температура и с изключително затруднено дишане.

Направената й пробата за "Sars-CoV-2" е положителна, жената веднага е настанена в отделението по пневмология и интубирана, а свиканият спешен лекарски кансулт започва да обсъжда как да бъде лекувана.

На докторите им трябва много малко време, за да решат, че за да остане Памела жива и за да бъде запазен плодът в утробата й, трябва да й се прелее т.нар. реконвалесцентна плазма.

Става дума за кръвна плазма с напълно готови за ликвидирането на коронавируса антитела, взета от двама напълно излекувани от Covid-19 пациенти, дали поне три отрицателни резултата на тестове с тампони. Речено – сторено, като още на 11 април е направено първото преливане на почти изпадналата в кома бременна жена и не след дълго състоянието й се подобрява.

"Почувствах се обаче направо като новородена след второто преливане!“, каза вчера Памела пред журналисти при изписването й жива и здрава от "Карло Пома“.

После радостната млада жена обяви, че ще кръсти очакваната дъщеричка Бетариче Витория, тоест Победа в знак на благодарност към лекувалия я победоносен лекарски екип.

Чиито ръководител д-р Де Доно пък заяви, че според направената справка, иначе известното от столетия лечение с кръвна плазма, е било приложено от него и асистентите му за пръв път в света и то успешно върху заболяла от Covid-19 бременна жена.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: