Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европа се събра, за да обсъди поетапното отпускане на мерките
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:28 / 24.04.2020Коментари (0)572
©
Лидерите на страните членки са постигнали съгласие да работят за създаването на Европейски фонд за възстановяване в помощ на икономиката на ЕС след пандемията с коронавируса, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел съобщи, че лидерите са подкрепили трите мрежи за безопасност на стойност 540 млрд. евро, които бяха договорени от министрите на финансите - за работещите, малките и средни предприятия и страните членки от еврозоната и изрази надежда, че те ще заработят от 1 юни. За фонда за възстановяване той уточни:

“Този фонд трябва да е с достатъчен обем и насочен към най-засегнатите сектори и географски региони на Европа. Той трябва да е предназначен за справяне с тази безпрецедентна криза. Затова възложихме на Комисията да проучи конкретните нужди и спешно да излезе с предложения, които да са в съответствие с предизвикателството, пред което сме изправени“.

 "Категорично брутният вътрешен продукт ще спада навсякъде, но в някои страни спадът ще е по-рязък, отколкото в други", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя допълни, че някои сектори, като например, туризма, ще са по-потърпевши от други и подчерта, че е необходим отговор, който да гарантира интегритета на Общия пазар:

“Убедена съм, че има само един инструмент, който може да осъществи всички задачи, необходими за възстановяването. Това е европейският бюджет, който да е свързан категорично с фонда за възстановяване. Бюджетът е преминал през изпитанията на времето, има доверието на всички страни членки и сам по себе си е предназначен за инвестиции, кохезия и конвергенция“.

Фон дер Лайен допълни, че за да може 7-годишният бюджет да набира средства, които после да насочва към страните членки, таванът на собствените ресурси трябва да се повиши до 2 на сто от брутния национален доход през следващите 2-3 години вместо сегашните 1.2 на сто.

Ръководителите на страните-членки са възложили на Европейската комисия да направи оценка на отражението на пандемията върху цялата европейска икономика - както и на отделните държави, така и на някои специфични сектори.

"Категорично брутният вътрешен продукт ще спада навсякъде, но в някои страни спадът ще е по-рязък, отколкото в други", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя допълни, че някои сектори, като например, туризма, ще са по-потърпевши от други. Фискалният ефект от кризата също се различава значително и някои страни могат да окажат далеч по-голяма бюджетна подкрепа на своите икономики от други , подчерта тя.

Фон дер Лайен добави, че трябва да се увеличи следващият 7-годишен бюджет, така че той да доведе до необходимите инвестиции в целия ЕС.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: