Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Математикът проф. Витанов: Вирусът ни победи в битката по Великден
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:35 / 24.04.2020Коментари (4)594
©
Ще имаме пик на заразата от коронавирус по Великден! Прогнозата бе направена от математика от БАН проф. Николай Витанов, който е част от оперативния щаб за противодействие на COVID-19 у нас. Той обяви тези данни в началото, когато бе въведено извънредното положение, на база математическия модел, който използва. Великден мина и какво да очакваме? Ето какво каза проф. Витанов пред дир.бг.

- Професор Витанов, в пика на заразата с коронавирус ли сме, или го минахме?



- Ние сме в пика и в момента излизаме от него. Но искам да обясня малко повече. Има различни модели за излизане от ситуацията. Какво правят хората. Те пишат някакви диференциални или други уравнения и казват, че ще има пик по еди кое си време, заразените ще са толкова и толкова, след което ще тръгнем надолу. И всички забравят да кажат, че това ще се случи така, ако вариантът, който изчисляват, е устойчив. Значи е правилно да се каже, че моделът е такъв и изчисленията са такива, ако пътят на движение е устойчив. Тогава минаваме пика и тръгваме надолу. Въпросът е, че при сложните системи имаме повече от един възможен път. Ако даденият модел улучи правилния път, предсказанието ще е добро. Нашият подход е различен. Какво казвах аз, когато всичко започна? Спазвайте мерките и след три седмици ще ви кажа добри новини. Хората спазваха мерките дълго време, тръгнахме по благоприятния път и както пресмятахме, пикът дойде по Великден.

- И понеже нямаше спазване на мерките по Великден, сега няма да кажете добри новини, ако мога да ви продължа мисълта...



- Казах, че пикът ще е по Великден, но въпросът е как ще излезем? И през цялото време пояснявах, че има два варианта - благоприятен и неблагоприятен. До Цветница и Великден се движихме по благоприятния вариант. Призовавах да се спазват мерките, целта беше да не се пробие карантината и да не се позволяват дълги пасове и тогава ще продължим да се движим по благоприятния път. Ако не спазваме мерките, ако позволим дълги пасове...

- Както стана по Великден, това визирате, нали?

- Да, че ако не се спазват мерките, ще минем на неблагоприятния вариант. И ето, че пикът си дойде, както го очаквахме. Вижте, движението на една системата е нещо като движение по автомобилен път. Вървим си по него и стигаме до разклонение. На разклонението ние имаме избор - да продължим по устойчивия път или да го дестабилизираме, да завием и да продължим по друг път. Ако продължим по устойчивия път, минаваме през пика и продължаваме, броят на случите падат. Ако завием, това означава, че дестабилизираме благоприятния вариант и тръгваме по лошия начин. Точно това се случва сега в България. Виждате какво става в Плевен. Изследвани 100 човека, а от тях 50 заразени. Това спазване на мерките ли е? Великденските празници станаха т.н "дълъг пас". Ето, ще кажа какво е. Всички са гледали футбол. Стоичков едно време правеше страхотни дълги пасове от собствената половина на терена в половината на противника. Ето това е. Излизат заразени хора от огнището - визирам София, и го разнасят из страната. Но това, което наблюдаваме в момента, не е плод на разходката по Великден, а на разходката по Цветница.

Преселението за Великден ще се отрази следващата седмица, когато минат поне 10 дни. Всичко това дестабилизира благоприятния вариант. Няма какво да се чудим, че броят на случаите расте. Ние тръгваме ясно по неблагоприятния път.

- И какво следва?

- Следва продължаване на войната във времето. Вместо да скъсим времето на преодоляване на разпространението на заразата, ние удължаваме срока. Значи, образно казано, чакаме следващото разклонение, за да се върнем към благоприятен път. Към момента вирусът ни победи в битката по Великден. Не можахме да го ограничим. Сега ще се появят нови огнища, текущите може да се разраснат. За да се ограничат отново, трябва време. Отново ще стигнем до интервал от време, в който ще трябва да дадем битка и там ще е следващият пик и следващата възможност да победим. Огнищата ще бъдат отново ограничени и то благодарение на усилията на здравните работници от първа линия, да са живи и здрави, защото се справят много добре, след което пак ще имаме два изхода. Или ние ще победим, или вируса нас. Ако ние победим, тръгваме надолу, защото вторият пик ще е преодолян. Ако не победим ние, защото пак не спазваме мерките, продължаваме да катерим нагоре. Всичко е просто. Така вървят сложните системи.

- Какво наблюдавате, какво изучавате, за да дадете прогнозата си?



- Следим пътят на епидемията и определяме стабилните пътища, по които тя се движи. Да, след време ще стигнем разклонение, при което ще имаме пак два варианта. Целта ни е тогава да вървим и стабилизираме този път, който води до благоприятен изход.

- Как очаквате да реагира здравната система в провинцията. Ще издържи ли?

- Няколко пъти в интервюта, които давам, използвах думата провинция нарочно. Целта ми е да се усетят хората, дори да ми се подразнят и да ми кажат "...този пък какво говори за провинцията". Дано хората се усетят, че има проблем. Че ще има проблем в страната. Благодарение на дългите пасове по Цветница и Великден виждате как епидемията започва да се появява в различни точки в България и да се разраства. А с това трябва да се борят здравните системи по места. А тези системи не са като тази в София. В столицата има концентрация на медицински услуги, персонал и т.н. Ето защо здравните системи в страната ще бъдат поставени на голямо изпитание. А лекарите там ще са като "Опълченците на Шипка", защото както казах за тях в едно интервю преди празниците, ще стане така, че "... България цяла сега вази гледа! Този връх висок е, тя ще ви съзре!" Медицинският персонал е този, който ще посрещне ударът по места, благодарение на дългите пасове от София и други големи градове. Сега въпросът е дали здравната система в страната ще издържи, или няма да издържи на новия удар. Ако издържи, имаме шанс да ограничим огнищата, да дадем втора решителна битка на епидемията и да минем през втория пик, за да тръгнем надолу. Ако не издържи, продължаваме нагоре, чакаме трети пик и така.

- Втория пък кога го очаквате? Другата седмица е началото на май, когато ще видим последствията на Великден...

- Има съвсем малка вероятност да се разминем с голям втори пик, но като цяло ще е през май. Ако успеем да ограничим плевенското огнище и няма големи разсейки из страната от пътуването по Великден, бихме могли да се надяваме, че се движим все още по благоприятния вариант. Но тази вероятност е много малка, защото е по-реално да смятаме, че по Великден са станали големи разсейки на зараза. Все пак над 100 000 човека излязоха от София, а известна част от тях са били заразени. И до какво води това... Ще има някакъв интервал от време, в който разрастващите се огнища трябва да бъдат овладени. И тогава пак ще дойдем на положението, че стигаме до нов избор, до нов пик, но въпросът е как ще излезем от него. Идва Гергьовден! Ако и тогава има голямо движение, нещата ще се отложат още във времето. От нас зависи колко ще продължи. Ограничението на социалните контакти е от първостепенна важност. Иначе подходът ни за изследване на епидемията работи. Виждате, че казваме какво може да се случи със седмици напред.

- В момента "берем плодовете" на Цветница?

- В средата на следващата седмица ще е ясно какъв ще е резултатът от Великден. А се очаква да е по-тежко, защото повече хора пътуваха.

- Ще се продължи ли извънредното положение, което е до 13 май?



- Извънредното положение до 13 май бе заложено на база предположение, че ще спечелим битката с епидемията по Великден. Ако я бяхме спечелили, щеше да има период на бавно намаляване и към 13 май можеше да се мисли за отмяна. Ние обаче губим битката по Великден. Как ще продължат, мерките не мога да кажа. Има хора, които ще решат. Но какво стана в други страни, които отмениха мерките. Сингапур е типичен пример. Прехвърлиха пик, регистрираха малко заболели, отслабиха мерките и сега бележат огромен ръст. А през този първи пик там броят на случаите бе като сега при нас, но ето, че минаха, ако не се лъжа, 10 000 заболели. А като население са малко по-малко от България. Това като нищо може да случи и у нас, ако продължаваме да губим битките. Моят съвет е, че трябва да се стегнем, да дадем една решителна битка на вируса и да се отървем от него. В противен случай има да ни мъчи доста дълго време, а това вече ще води до много други последици.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сухар.Сдухан.Вируса ще го победиш ,като намериш лекарство и ваксина...не със сметки и математически модели. Ще ми дава пример с Плевен от един шивашки завод в който всички бачкат под един покрив.
0
 
 
Аз се чувствам , здрав.... Ти как се чувстваш си е твоя работа...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: