Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Очаквало ни втора, още по-унищожителна вълна на коронавируса
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:20 / 22.04.2020Коментари (0)671
©
Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус, предупреждават германски учени и апелират в никакъв случай да не се избързва с разхлабването на мерките. "Същото беше и с испанския грип."

СЗО съветва УЕФА: Никакъв международен футбол до следващото лято

Клип с "екзорсистки" танц срещу коронавируса превзе италианските медии

Твърде рано е за оптимизъм в кризата с коронавируса, предупреждават двама германски учени. Според техните преценки, втората вълна на епидемията може да се окаже много по-унищожителна от първата.

Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ.

В интервю за "Тагесшпигел" Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 - тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години. Ясно е, че подобно нещо е неприемливо. Още повече, че в момента все още няма ваксина. Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде "пресушен". Това означава да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

"В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията", предрича епидемиологът. В този случай, според него, ще се повторят ситуации като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по принуда отново ще се стигне до пълна парализа на обществения живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките в Германия може да доведе до драстично увеличаване на броя на заразените. В Туитър Дростен написа, че при коефициент на репродукция 1 вирусът не изчезва, а продължава да тлее незабелязано под похлупака на ограничителните мерки.

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ученият казва, че броят на заразените, които се лекуват в берлинската болница "Шарите", от седмици насам нараства, а интензивните отделения постепенно стават все по-пълни. "Това развитие буди загриженост", казва вирусологът и предупреждава, че ако коефициентът на репродукция отново се вдигне над 1, епидемията може да се разрази с нова и много по-унищожителна сила.

Списание "Фокус" цитира и тези думи на Дростен: "Това са развития, до които ще се стигне почти неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина очаквам да се стигне дотам". При такова стечение на обстоятелствата болниците в Германия могат да се окажат силно претоварени. "Толкова претоварени, колкото сега не можем да си представим", добавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война. И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: