Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пандемията от COVID-19 остави православните християни на Великден по домовете
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:51 / 19.04.2020Коментари (10)766
©
Повече от 260 милиона православни християни отпразнуваха Великден, след като църковните водачи помолиха богомолците да останат по домовете си, за да избегнат разпространението на коронавируса. АФП предлага обобщен поглед как протече празника сред православието на фона на пандемията от Covid-19.

Православните християни, третата най-голяма религиозна група, тази година празнуват Великден седмица след католици и протестанти, защото следват различен календар.

Миналата седмица празнуването на Великден се проведе в празни църкви, а папа Франциск отправи традиционното си послание от Ватикана при закрити врати, тъй като пандемията, убила повече от 150 000, направи масовото поклонение твърде рисковано.

Повечето православни християни също няма да отидат на традиционните среднощни служби, въпреки че досега в Източна Европа и в бившия Съветски съюз, където живеят повечето от тях, има сравнително малък брой потвърдени случаи на вируса.

Русия



Московският патриарх Кирил, който води 150 милиона вярващи, призова вярващите да се молят вкъщи и да не ходят на църква, докато не даде своята благословия. Руският президент Владимир Путин наруши традицията и отказа да присъствие на великденската служба. Той ще запали свещ в параклиса в резиденцията си извън Москва.

В Москва и околния регион, където са концентрирани повечето случаи на COVID-19 в Русия, църквите ще провеждат богослуженията зад затворени врати, но с излъчвания онлайн или по телевизията. Въпреки това, църквите ще останат отворени в много региони на страната, в която са отчетени около 36 800 случая на коронавирус и повече от 300 смъртни случая. Църковните служители помолиха богомолците, които присъстват, да спазват дистанцията, да носят маски и да не целуват икони.

В голяма част от по-широкия православен регион църквите няма да бъдат отворени за обществото. Константинополският вселенски патриарх в Истанбул обяви, че службите ще бъдат затворени за обществеността и ще се излъчват онлайн.

Същото решение е взето в Кипър, Гърция, Сърбия и Северна Македония, както и в Египет, където православните коптски християни представляват 10-15 процента от населението.



Израел


Старият град на Йерусалим обикновено готов за православния Великден, бе опустял през уикенда, поради строгите мерки на Израел срещу COVID-19. Ежегодната церемония за Благодатния огън се проведе при затворени врати в храма на Гроба Господен. След това пламъкът бе отнесен в православните страни по целия свят.

Румъния



В Румъния, докато църквите са затворили вратите си, доброволци и свещеници ще отидат по домовете на хората, раздавайки осветен хляб и споделяйки Благодатния огън. Много хора бяха разгневени.

"Ако можем да отидем в аптека, за да вземем лекарства за тялото си, защо не можем да отидем на църква за духовното си изцеление?" попита Моника Георгеску, 70 годишна православна християнка, която живее в Букурещ и споделя, че не е пропускала великденска служба от детството си.

Редица православни църкви се обявиха против налагането на ограничителни мерки на най-важния им празник.

България



В България православната църква настоя службите да бъдат отворени за всички, но богомолците ще трябва да носят маски и да стоят на разстояние един от друг.

В Грузия, която има 385 потвърдени случая, правителството отстъпи под натиска на религиозните власти и разреши служби в най-големите църкви, въпреки извънредните мерки, но висши чиновници няма да присъстват.

Украйна

В Украйна се наблюдава подобно разминаване на възгледите. Президентът Владимир Зеленски, призова хората да останат у дома и свърза ръста на заразявания с католическите празници миналата седмица

Украинската православна църква насърчи богомолците да се събират на открито, въпреки че е силно засегната от вируса. 93-ма души са заразени с коронавирус в историческата Киево-Печерска лавра, където починаха трима монаси.

В Беларус, с население от девет милиона и със сравнително голям брой случаи на заразяване, ситуацията е обърната.

Лидерът на Беларуската църква митрополит Павел призова вярващите да стоят у дома, казвайки, че "ритуалът е второстепенен, докато човешкият живот е много по-ценен". Но президентът Александър Лукашенко, който редовно поставя под съмнение степента на пандемията, настоя, че ще присъства на великденска служба, заявявайки: "Ще отида на църква. Това е моя традиция."

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Затвориха ги малоумните и безотговорни граждани за които няма правила и закони.
0
 
 
Няма да свърши света или вярата в хората като пропуснат една година църквата.
0
 
 
Не Ковид-19 остави Българите по домовете им,а Малоумните,Неграмотни и Неадекватни "управляващи" ги затвориха по домовете .
0
 
 
Вярата е в душата, никой не е спрян да ходи в църквата.
0
 
 
Българската килимявка вирус не я лови. Толкова прости свещеници като в българската православна църква ням никъде.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: