Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българска болница се бори с коронавируса без апаратура и с лекари в пенсионна възраст
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:08 / 18.04.2020Коментари (3)760
© Нова тв
В навечерието на най-големия християнски празник - Великден, въпреки призива да пазим живота и здравето на близките си, хиляди се отправиха на път. В резултат столицата е затворена до второ нареждане, а който се разболее някъде, следва да търси помощ в местната болница.

В Провадия в болницата "Царица Йоана" трябва да посрещат средно тежки случаи според заповедта на здравния министър. Ръководството на лечебното заведение обаче отказва да подпише договор с министерството, защото няма да може да го изпълни.

През последните 20 години болницата в Провадия намалява капацитета си близо 4 пъти. Днес в нея има 65 болнични легла и едва 15 лекари. Заведението е определено за лечение на неусложнени пациенти с коронавирус, като за целта трябва да бъдат предвидени 16 легла.

"Ние нямаме нищо от това, което трябва да имаме, за да сключим тази пътека. А аз за да подпиша тази пътека, трябва да подпиша декларация с невярно съдържание, че това нещо го има", обясни  пред Нова телевизия д-р Светослав Неделчев, управител на МБАЛ "Царица Йоана“-Провадия.

Отделна сграда няма. Мястото, което може да се ползва за изолационно отделение, може да се обособи на третия етаж, където сега е вътрешно отделение.

"Трябва да са качва и техника, и хора на третия етаж без асансьор. Нямаме Кугел, което е едно от основните изисквания. Това е рентгенов апарат, които да прави рентгеновите снимки при леглото на болния. Този Кугел струва много пари – проверих, не е по нашите възможности. Респиратори нямаме, нямаме достатъчно монитори за следене на жизнени функции. Имаме 3 монитора. Да не говоря инфузионни помпи и други по-малки, но много на брой други неща. Всичко това струва много пари", обясни д-р Светослав Неделчев.

Финансовите възможности на общинска болница са малки, помощ идва от местната администрация и дарения.

"Да кажем, че общината ни помогне да закупим това нещо, но ние нямаме никакви предпазни средства. Със собствени средства си купуваме маски, купуваме си калцуни, но нямаме никакви защитни облекла", обясни д-р Неделчев.

Ситуацията се утежнява не толкова от липсата на апаратура, колкото от факта, че 75% от персонала на болницата в Провадия е в пенсионна възраст.

"Пулмологът, които трябва основно да поеме нещата, е на 83 години, двете педиатърки – едната на 79, другата – 76. Няма какво да говоря повече нататък", обясни д-р Неделчев.

За да работи отделението за лечение на пациенти с коронавирус, проблем ще е и числеността на персонала.

"Трябва да има 3 екипа по 5 сестри, към всеки един екип по един лекар, а цялата болница разполага с 19 сестри. Какво правим? Спираме, затваряме всички отделения", пита д-р Светослав Неделчев.

Част от сестрите пък не гарантират, че ще останат на работа.

Управителят на болницата е изпратил писма до здравното министерство, РЗИ, Здравната каса и до Националния щаб с искане да се направи оглед на лечебното заведение. Според него решение може да има, само ако се получи външна помощ – както за закупуване на апаратура, така и за обезпечаване с медицински кадри.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това или е болница, или не е.Според вас ако няма нужната апаратура значи не е болница. Сменете заглавието на "Нещо като болница се бори с коронавируса...."
+1
 
 
Какво повече може да се коментира - човекът е казал всичко!Още едно потвърждение,че никой не се интересува от съдбата на обикновените хора!Ами изнесете щаба някъде в провинцията и им решете проблемите!Тези хора заслужават медали за храброст!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: