Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коронавирус в Русия: Безработицата и обедняването ще хвърлят отново страната в криминално беззаконие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:04 / 15.04.2020Коментари (0)589
©
Коронавирусната криза ще удари най-силно страните от ЕС, особено Италия и Испания. Китай ще се отърве с лека уплаха. В икономиката на Русия тази година се очаква спад с 5,5 на сто, а догодина частично възстановяване - ръст от 3,5 процента. Така "Росийская газета" обобщава някои от основните икономически прогнози, публикувани вчера от Международния валутен фонд (МВФ).

Според експертите на МВФ загубите на световната икономика от "Голямата карантина" може да достигнат 9 трилиона долара, което надхвърля общия БВП на Германия и Япония. Фондът обаче предрича бързо възстановяване още догодина на всички страни, чийто БВП се топи, посочва "Комерсант", цитиран от БТА

За две седмици, откакто бе обявена карантина в Русия, икономическата активност в страната спадна с 11,4 на сто, една трета от компаниите заявиха, че има риск да фалират, и все повече фирми заявяват в анкети, че се налага да свиват заетостта и фонд "Работна заплата", пише вестникът в друга статия. Допитвания в предприятията сочат сриване на реалните заплати с 12 на сто и очертават изгледи за безработица от 12,1 процента още тази година.

Руското издание на "Форбс" помества подробности от втория пакет антикризисни мерки, който разработва по нареждане на президента Владимир Путин правителството в Москва. Най-скъпоструващата мярка в плана, който може да бъде представен още в четвъртък, е кредитната подкрепа за системообразуващите предприятия. За дребния и средния бизнес се предвижда да бъдат отпуснати малко над 100 милиарда рубли.

Властите залагат на подкрепа за икономиката чрез преференциални кредити, но това очевидно не действа. При положение че работата е спряла най-малко за месец, бизнесът просто няма да може да се разплати с банките. Замразяването на дейността в много сфери ще удари след време като бумеранг банковата система, в подкрепа на която държавата харчеше трилиони рубли през минали кризи. Ако гражданите и работодателите не получат спешна помощ, може да се стигне до много по-мащабни проблеми и всички резерви да се окажат недостатъчни, предупреждават експерти на вестника.

Кремъл обещава антикризисна политика в интерес на населението. Междувременно хората се страхуват да не им намалят заплатите, да не останат без работа и се запасяват с различни стоки, пише "Независимая газета" в друг материал.

Според очаквания на бизнеса, обобщени от руския мозъчен Център за стратегически разработки, броят на безработните в Русия ще надхвърли през 2020 г. 9 милиона души срещу близо 3,5 милиона преди година. А според оценки на фирми за подбор на персонал, ако Кремъл удължи едномесечната карантина, без работа може да останат 25 милиона души. И четвърт от населението заявява в анкети, че ще ореже още повече своите разходи, добавя изданието.

До края на април заразените с коронавируса в Москва може да станат 50 до 80 хиляди. Безработицата и обедняването на половината население в Русия ще хвърлят отново страната в криминалното беззаконие отпреди 30 години, предсказват политолози, цитирани в "Свободная преса".

По данни на руската централна банка трескавото търсене през март е довело до поскъпване на храните с 8,7 на сто. Вчера генералният прокурор Игор Краснов нареди прокуратурите на места незабавно да реагират при спекула със социално значими стоки, пише "Московский комсомолец".

Депутати от парламента предлагат държавата пак да регулира цените на най-търсените стоки - месото, млякото, варивата и зеленчуците. Експерти на всекидневника впрочем смятат, че няма нужда - "хората скоро ще свършат парите и търговските вериги сами ще си намалят апетитите".

"Да се поддържа платежоспособността на населението при излизане от карантина е най-важният фактор за бърз отскок на икономиката, смятат икономисти. Тъкмо затова развитите страни вече раздават пари на населението. А ние все още се бавим", заявява "Комсомолская правда".

Руски експерти, цитирани в доклад на фонда "Либерална мисия", предлагат всички семейства да получат субсидии, с които да плащат за комунални услуги. Според други на хората трябва да се раздадат пари по модела на временния "безусловен доход". Например по 10-12 хиляди рубли още през април-май. Но само на онези, които не работят в бюджетния сектор и чиито доходи за миналата година не надхвърлят един милион рубли.

На фона на коронавирусната криза жителите на Русия са оставили в магазините през март повече пари, отколкото през февруари. Увеличението с 15,1 на сто е рекорд за цялото време, откакто се следят тези разходи, пише "Взгляд", като се позовава на социолози от центъра "Ромир".

Заради пандемията част от фирмите в Русия започнаха да загърбват ангажиментите си пред персонала. Над четвърт от работодателите съобщиха при допитване, че смятат да намалят заплатите, а 40 на сто - че готвят съкращения на служители. А други 23 процента признаха, че вече са намалили трудовите възнаграждения, допълва "Труд", цитиран от БТА.

Специалистите впрочем отбелязват, че е разработен и вече се изпробва метод за възстановяване на бели дробове, поразени от фиброза при такива пациенти.

Коронавирусът ускори излизането на пазара на нови технологии в помощ на хората по време на пандемията. Руски компании разработиха роботи за диагностика на заболявания, автоматизирани "медицински сестри" и "персонал" за дезинфекция, смарт терминали за измерване на температурата, посочва в преглед по темата "Росийская газета".

В Русия се произвежда вече първият тест, с помощта на който в кръвта ще се откриват антитела към причинителя на COVID-19, цитира официозът в друг материал съобщение на федералната служба Роскомнадзор.

Досега тестовете даваха възможност само да се откриват заразени хора, а новата система ще установява кой е развил имунитет към инфекцията. Комплектите ще се произвеждат в индустриални мащаби; с тяхна помощ ще може да се изпробват и бъдещите ваксини срещу коронавируса. Руски учени разработват междувременно и други тестове за откриване на антитела. Един от тях ще бъде предоставен на лабораториите в страната до 10 дни, информира всекидневникът.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: