Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украински манастир ще бори коронавируса с прегръдки след бум на заразата в обителта
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:52 / 14.04.2020Коментари (0)864
©
Киев, Печерска лавра, е манастир, поддържан от Русия, който принадлежи на Украинската православна църква. Той често е наричан и Московската патриаршия в Украйна. Неговите кули със златни куполи и пещери с лабиринт, в които са погребани мумифицираните тела на монаси от 11-ти век, са сред културните богатства на столицата.

През миналия месец същият този манастир заяви, че коронавирусът е причинен от човешки грях и може да бъде победен с прегръдки, молитви и пост.

COVID-19 е убил най-малко 57 души в Украйна и властите имат за цел да ограничат разпространението на болестта в навечерието на Великден. В Киев и околията са констатирани 430 от общо 1892 случая на коронавирус в държавата.

Кметът на Киев Витали Кличко каза на брифинг в четвъртък, че 26 членове на същия манастир са заразени и заяви, че е трудно да се предвиди как вирусът ще се разпространи допълнително.

"Затова тази година с нетърпение чакам Великден", каза той. "Срещах се с представители на всички вероизповедания няколко пъти. Казах, че и те трябва да осъзнаят своята отговорност относно безопасността на вярващите."

Печерска лавра от своя страна не е коментирала колко от членовете й са заразени. Украинските медии съобщиха миналия уикенд, че главата на манастира митрополит Павел има коронавирус. От манастира пък казаха, че Павел няма "никакви оплаквания" за здравето си.

Правителството на президента Владимир Зеленски засили мерките за превенция на коронавируса, включително и като направи задължително гражданите да носят маски на публично място.

В изявление в четвъртък Зеленски цитира проучване, според което 70% от украинците подкрепят мерките за борба с коронавируса, а само 3% планират да отидат на църква на Великден.

"Страхотно е, че украинците са толкова отговорни и повечето граждани са наясно с високите рискове от епидемията. В крайна сметка пикът все още предстои", каза той в изявление.

"Следователно трябва да се положат всички усилия, за да се предотврати рискът дори за тези 3% от вярващите."

След години на враждебност между Москва и Киев, сега Украйна има два основни клона на православното християнство, единият от които признава авторитета на Московския патриарх, а другият е признат миналата година от други православни вероизповедания като собствен патриарх, пише още "TheStar".

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: