Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Детски психолог: В този момент децата имат нужда от добър личен пример, сигурност и защита! Бъдете снизходителни!
Автор: Пламена Николова 10:18 / 09.04.2020Коментари (0)1141
© Blagoevgrad24.bg
Цвета Стоянова е детски психолог от Общинския център за психологична подкрепа. Всеки работен ден от 13 до 15 ч. тя приема обаждания на гореща телефонна линия от ученици, родители и педагогически специалисти, които търсят отговори в кризата. Работи в екип с колегите си Боряна Чалъкова и Марина Габровска. Ето какво сподели специалистът за Varna24.bg:

-Г-жо Стоянова, в този толкова труден за всички момент, какви хора най-често се обаждат на дежурните телефони за психологическа подкрепа към Община Варна и какво споделят с вас?

-Телефонната линия или онлайн връзката чрез Viber, Messenger и мейл се ползва основно от родители, прародители и деца. За последната седмица, до 3 април, са постъпили 49 обаждания, като родителските са 30, на прародителите 7, на учениците 8 и педагогически специалисти четирима. Нашите линии са създадени предимно за деца, ученици, родители и млади хора. Най-важният въпрос са емоционалните и социални потребности на хората, които се обаждат, те имат нужда да споделят, да направят диалог, който е извън тяхната система, извън техните близки и познати. Имат желание да разкажат как се чувстват, какво ги притеснява в момента, как гледат на ситуацията. Разговаряме за техните отношения, за начина, по който се справят с предизвикателството, пред което сме изправени. И сякаш търсят одобрението на специалист, дали постъпват правилно. 

-Кои са най-честите грешки през вашия поглед от страна на родителите в този момент, когато мнозина от тях работят, някои от вкъщи, и трябва да се "борят" и с дистанционното обучение? Успяват ли родителите да запазят самообладание при тези обстоятелства, при този "микс" от отговорности и натоварване? Успяват ли хората да са адекватни и полезни достатъчно в този момент за своите деца?

-Ние не даваме съвети, не критикуваме, не търсим грешки. Наша задача е да разберем какво ги тревожи в момента, кое ги е накарало да ни потърсят, от какво имат нужда в чисто емоционален план и как могат да се справят, ако имат подобни съмнения. Моята позиция е, че най-важно и определящо значение има личният пример. Как родителят, възрастният човек, се справя с тази трудна ситуация и какво разказва на децата. Това, което той предлага, за да се преодолее ситуация, в която напрежението е малко в повече, или настъпва умора при това разпределение между хоум офис и работното място на ученика. Има много семейства, в които има мънички дечица и същевременно ученици, това са най-често срещаните обаждания. В тази ситуация е много важно родителя да покаже как той самият се справя с тези предизвикателства. Това помага на децата, те имат нужда от сигурност и от защита. Разбира се, нарушават правила и граници и това е естествено. Ние препоръчваме да бъдат малко по-снизходителни родителите. Разбира се, да се спазват изискванията, които се налагат в дадения ден, когато са на училище, но да се опитват да спазват повече добрият тон и да смекчат онези възпитателни мерки, които са прилагали при нормалните обстоятелства. Всички търсим начин да надскочим възможностите си, защото всички сме изправени пред непознато предизвикателство. Най-сложна е темата с общуването. Хората са наясно, че могат да излязат, ако дойде напрежението по-високо, могат да направят едно кръгче около блока, да напазаруват. Най-трудно е за тийнейджърите, защото те са свикнали да общуват с техните връстници повече, отколкото със семейството си. Когато млади хора са идвали на консултация при мен са ми споделяли:" Родителите ми взеха телефона, той е целия ми живот", а всъщност се оказва, че целия живот е само начинът, по който общуваш, когато не си с приятелите. Общуването очи в очи е най-ценно и най-важно.

-Родителите като че ли сега още по-добре оцениха работата на учителите, когато им се наложи да "влязат в техните обувки"...

-Така е, в този момент най-сетне родителите разбраха колко им е трудно на учителите. Никога досега не е имало такова близко партньорство между родители и учители. За да има по-малко напрежение в настоящата ситуация, обаче, е добре денят да е предвидим, да имаме някакъв положителен акцент, при който освен реда, който ни натоварва и уморява, да можем да вземем и глътка въздух емоционално. Има едно правило и то е, че всички сме различни всеки по различен начин спазва мерки и ограничения. Тогава, когато имаме комуникацията си с децата, ние трябва да покажем повече спокойствие и издържливост. В момента на изпитание са подложени нашите вярвания и убеждения, нашето поведение към себе си и към близките си и емоционално-волевите ни морални качества и достойнства. В този момент е от изключително значение как ще покажем на децата, че се справяме с тази трудна ситуация и дали можем да овладеем себе си, да се приберем, да се смирим. Още повече, наближават едни велики празници, за да можем да преодолеем всичко това и да продължим нататък. Да бъдем хора, да бъдем здрави и да помним, че и това ще мине! Това си повтарям и аз всеки ден. Препоръчвам да мислим за онова, което бихме искали да ни се случи тогава, когато всичко това отмине. Мечтите и целите ни дават перспектива, хоризонт и ни спасяват в този момент.

Връзка с експертите на дежурната телефонна линия към Община Варна:

Цвета Стоянова – детски психолог, кариерен консултант: всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038

Боряна Чалъкова -  клиничен психолог, психотерапевт: всеки работен ден от 10 ч. -  12 ч.; e-mail: together.withb@gmail.com;  0887 498 047

Марина Габровска -  психотерапевт, медиатор:  всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч., e-mail: together.withm@gmail.com; 0885 911 728

Още по темата: общо новини по темата: 11882
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: