Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно! При пациенти с тези заболявания COVID-19 е особено опасен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:38 / 30.03.2020Коментари (0)710
©
Коронавирус е опасен най-вече за възрастните? Не. Хората с предишни заболявания също са рискова група. И то не само страдащите от диабет или астма. При кои заболявания трябва да се внимава? И защо те са опасни, разказват от "Дойче Веле".

Имунната система на човека предпазва организма от всякакви опасни "нашественици", например вируси. Когато тази система е отслабена, положението става критично, особено ако организмът е принуден да се справя и с някаква външна инфекция като COVID-19.

Опасен ли е коронавирусът за хората със сърдечно-съдови заболявания и за диабетиците? Кои предишни заболявания утежняват положението на хора, заразени с новия коронавирус? 

Хронични белодробни заболявания

Хората, страдащи от астма, изпитват затруднение да издишват въздуха от белия дроб. Поради това изпитват остър задух. При тях белият дроб е с нарушени функции и тъй като организмът се опитва да компенсира този недостатък, той е с по-слаби защитни сили. Астматичните пристъпи могат да бъдат предизвикани от различни алергени или от инфекции на дихателните пътища, до каквато може да се стигне и при Ковид-19. Когато организмът е затруднен да се справи с двойното натоварване, може да се стигне до тежки нарушения, които в най-лошия случай завършват със смърт.

Хроничният бронхит и белодробният емфизем също са болести на дихателните пътища. Учените смятат, че в много от случаите те се появяват в резултат на тютюнопушене. Хора, които страдат от подобни заболявания, имат отслабена имунна система и нарушени функции на белия дроб, поради което вирусите много по-лесно могат да атакуват организма.

Диабет

Хората, страдащи от диабет, поначало имат по-слаби защитни сили. Това се отнася и до двете форми - диабет първи тип и диабет втори тип. Повишените стойности на захарта в кръвта нарушават съпротивителните сили на организма, а появи ли се и някакво инфекциозно заболяване, общото състояние на диабетиците бързо се влошава. Диабетът уврежда кръвоносните съдове и вътрешните органи, целият организъм се дебалансира, а в това състояние той много по-трудно може да се справи с някой опасен вирус, проникнал отвън.

Заболявания на сърдечно-съдовата система

Към тях спадат коронарната или исхемична болест на сърцето, при която кръвоснабдяването на сърдечната тъкан е нарушено или изобщо не функционира. Това се дължи обикновено на артериосклероза - т.е. на калциране и стесняване на кръвоносните съдове. В подобно състояние всяка инфекция може да доведе до фатални последици. Също и хора със сърдечен порок трябва да бъдат много по-предпазливи в условия на епидемия.

Високо кръвно налягане

В Германия между 20 и 30 милиона души страдат от хипертония. Тя също крие повишени рискове за пациентите, засегнати от вирусна инфекция. Постоянно повишеното кръвно налягане уврежда сърцето, което е трайно изложено на по-високо натоварване от нормалното. Това влошава шансовете на организма да се пребори с евентуална вирусна инфекция.

Ракови заболявания

Вирусните инфекции са много опасни и за болните от рак. Химиотерапията с цитостатици например цели да попречи на раковите клетки да се размножават, но тя засяга и здрава тъкан, поради което се отразява зле на човешкия имунитет. Организмът става по-податлив на инфекции.

Автоимунни заболявания

Друга опасност представляват автоимунните заболявания. На пациентите се изписват имунопотискащи медикаменти, които да предотвратят опасността от това имунната система да атакува собствения организъм. Подобни медикаменти потискат реактивните сили на имунната система или дори ги блокират изцяло.

Така организмът става по-податлив на всякакви вирусни заболявания. Към тази група заболявания спадат Мултиплената склероза, ревматизмът, както и някои хронични възпаления на стомашно-чревния тракт като Морбус Крон. Някои болни от СПИН също взимат подобни медикаменти.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: