Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чака ни нова зараза, ако Китай не забрани търговията с диви животни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:12 / 30.03.2020Коментари (0)922
©
В началото на епидемията ЕС изпрати на Китай 50 тона защитни облекла и медицинско оборудване. Те бяха предназначени за Ухан, където вирусът се прояви за първи път. След като кризата там бе овладяна, Китай започна да изпраща медицински консумативи на Италия, Испания, Гърция, но и на страни, които са извън ЕС.

Тази помощ е добре дошла навсякъде, където възможностите на местното здравеопазване вече са надхвърлени. С оглед на здравната криза "солидарността и сътрудничеството са най-мощното оръжие, с което разполагаме", каза китайският държавен ръководител Си Дзинпин.

"Пекин се опитва да се представи като спасител в нужда. Пандемията променя съотношенията във властта: Китай иска да смени САЩ като "сила, която се грижи за света"", написа вестник "Ханделсблат". Изданието подозира, че Китай иска да пренапише историята на тази епидемия.

Истината е първата жертва във всяка война. Това си пролича и в сегашната криза. Но след като в САЩ броят на заразените и починалите от коронавирус нарасна толкова стремително, едва ли някой може още да твърди, че вирусът е бил нарочно създаден в някоя американска лаборатория.

Истината е, че той е възникнал чрез зооноза - т.е. чрез пряк контакт между животни и човек. Така някои болести по животните се пренасят и върху хора. Обикновено преносители са бозайници - нашите най-близки родственици в животинския свят. Такъв беше случаят при появата на СПИН, при Ебола, ТОРС, а сега и при Ковид-19.

Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф нагледно показаха на страниците на "Зюддойче Цайтунг" как опасните животински вируси се прехвърлят върху човека. Вирусът на ТОРС (Тежкък остър респираторен синдром), а по всяка вероятност и на Ковид-19, са били пренесени върху хора на китайски пазари за диви животни, където те по традиция се продават за консумация или за целите на традиционната китайска медицина (ТКМ). При Ковид-19 се предполага, че това е станало чрез люспести животни, пише сп. "Нейчър".

Освен това в ТКМ на люспите на някои бозайници се приписват чудодейни лечебни качества, а в гъстонаселените градове на един глобализиран свят не е необходимо много време, докато една локална зооноза се превърне в световна пандемия.

Пазарът за диви животни във Ухан беше затворен след появата на новия вирус, но дори и Комунистическата партия на Китай не смее да сложи окончателно край на всякаква търговия с диви животни. Животинските съставки и субстанции, изготвяни от тях, са прекалено важни за ТКМ.

Националната здравна комисия на Китай наскоро дори  препоръча една инжекция с екстракт от жлъчния сок на мечка като препарат срещу тежки и критично протичащи инфекции с коронавирус.

Поне от 8 век насам е известно и лечението с добиваната от жлъчната течност Урсодеоксихолева киселина, която се използва срещу камъни в жлъчката и болести на черния дроб.

А миналата седмица държавната китайска осведомителна агенция Синхуа публикува заглавието: "ТКМ предлага ориенталска мъдрост в битката срещу новия коронавирус". Там се твърди, че ТКМ е доказала успехите си в битката срещу всички досегашни епидемии, включително и срещу ТОРС.

Да се подготвим за следващата пандемия

По пазарите в Китай човекът и животните са плътно един до друг

ТКМ играе важна роля и в редица други региони на света извън самия Китай. Затова  търговията с диви животни, като важен доставчик на суровини за тази медицина, вероятно ще продължи да съществува и след сегашната криза с коронавируса. Привържениците на ТКМ наистина могат да се похвалят с успехи - в някои области те са сравними с тези на класическата медицина. Китайските лечители твърдят, че класическата медицина просто лекува симптомите, но игнорира цялостната картина.

Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф неслучайно твърдят в тази връзка, че още преди да сме преодолели сегашната криза с Ковид-19 би трябвало вече да се настроим за следващата пандемия. Според двамата учени, незнанието и нехайството и в бъдеще ще водят до прехвърлянето на зарази от животните върху човека. А една световна забрана за търговия с диви животни би могла поне да намали рисковете от нови смъртоносни зоонози.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: