Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коронавирусът спря най-масовите протести в историята на Чили
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:18 / 27.03.2020Коментари (0)642
©
Коронавирусът спира най-мащабните протести в историята на Чили. Половин година след като започнаха и парализираха голяма част от страната, милиони недоволни граждани се прибират вкъщи. Целта е да запазят здравето и живота си, заради епидемията, която започва да обхваща и Южна Америка.

Антиправителственото движение започна през октовмри миналата година като недоволство срещу повишаването на цената на билета, което прерастна в искания за по-добър живот, реформи в образованието, здравеопазването, борба със социалното неравенство и ширещата се корупция. В размириците са загинали десетки, стотици са ранени, 400 младежи загубиха част или цялото си зрение, заради изстреляните сачми от полицията. Хиляди са арестуваните. Сблъсъците не стихват, въпреки обявените от президента социални мерки.

"Хората атакуваха на първо място аптеките, банките и супермаркетите. Защото това са големите лица на неолибералния модел. Символите на финансовата власт", разказва Мирослава Петрова.

"Беше много страшно! Защото хората веднага, когато излиза армията на улицата, се помнят за времето на диктатурата на Пиночет! Но независимо, че се страхуват, все пак излязоха!", добавя Хуан Карлос Гутиерес.

Невижданото недоволство започва на 18 октомври миналата година в чилийската столица Сантяго. Само за няколко дни напрежението ескалира и се разпострянява мълниеносно в цялата страна. Милиони излизат по улиците, за да покажат на властта, че няма да търпят управлението й.

За страховитите демонстрации разказва българката Мирослава Петрова. В София среща любовта в лицето на чилиец. Женят се. Имат две деца. Напускат България и отиват в Сянтаго, където живеят вече 20 години. Взимат участие в почти всички протести.

Натрупаното напрежение през годините кара гражданите да потърсят сметка за всичко нерешено през годините. Милиони по улиците скандират за оставки. Нови закони. Нестихващите мощни протести са срещи неолиберализма и неравенството.

Хвърчат камъни във всички посоки. Стотици ранени. И от двете страни на барикадата. Армията и полицията изпозлват сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите, които отвръщат с камъни и коктейли молотов. Доклад на ООН уличи властите в тежки нарушения на човешките права при разгонването на протестиращите.

"В резултат на революцията, която стана на 18 октомври, се родиха много групи театрални, хора, които се събраха в колективи и изразяват своето недеволство чрез перформанси. Може да вървиш по улицата и да видиш на всеки ъгъл перформанс, който винаги е свързан с политиката, вече няма чисто изкуство. Изкуството е свързано с това, за което се борят хората, което вълнува хората! Изкуството на улицата! За хората!", казва Мирослава.

Под натиска на вълните от протести правителството най-вероятно ще смени конституцията от времето на Пиночет. Тя е в сила от близо 40 години и е претърпяла над 200 изменения.

И въпреки, че корановирусът ще спре демонстрациите за неопределено време, чилийците са категорични, че няма да се откажат да настояват за промяната, пише още "Нова ТВ".

Това, което не постигна полицията и репресията, успя да постигне коронавирусът, който опразни улиците на многомилионно Сантяго. Но едно е сигурно - безредиците показаха на управляващите, че обединеният народ не може да бъде сломен.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: