Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Петър Марков: Това, което се случва в България, не е много по-различно от това, което виждаме в другите страни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:06 / 26.03.2020Коментари (1)758
©
Начинът, по който се развива епидемията от Covid-19, е доста подобен в различните страни. В началото виждаме бавно нарастване, последвано от доста бързо нарастване в броя на случаите. Това, което се случва в България, не е много по-различно от това, което сме виждали в други страни.

Това преподавателят в "Оксфорд“ доктор Петър Марков. Той е специализирал епидемиология в Школата по тропическа медицина към Лондонския университет. Освен като преподавател, той работи и в Европейския център за контрол на инфекциозните болести.

До каква степен епидемията във всяка една страна е под контрол и случаите започнат да намаляват, ключово зависи от мерките, които се взимат. Ако не се вземат мерки, броят на случаите расте неконтролируемо. Ситуацията в Италия е ясна илюстрация за това. Колко бързо ще бъде ограничена епидемията зависи точно от това. На наша страна е, че България взе сравнително рано мерки за ограничаване на контакта между хората. Мисля, че може да се надяваме на намаляване на нарастването на епидемиите и може би начало на някакво намаляване на случаите след около месец - месец и нещо, каза той.

Дотук оценките за смъртността са малко под 1% от всички заразени, но нивото ще остане относително несигурно още известно време, пред БНР.

"До каква степен се тества масово и широко популацията е, разбира се, ключово за познанието ни за броя на случаите. Ако тестваме много малко, логично ще открием много малко случаи и обратно. Но проблемът с непълнотата на тестването е проблем във всички страни. Повечето тестват ограничено - само болни или тежко болни. Страните, в които се тества по-широко, установяват повече случаи“.

Обективен критерий за броя на заразените, за които не знаем, са смъртните случаи, обясни експертът:

"Може да се каже, че фактът, че в България досега имаме само 3 смъртни случая, е един положителен прогностичен белег за размера на епидемията и това колко ще бъдат“.

Не е изключено в по-ранните етапи на епидемията да са пропуснати смъртни случаи от новия коронавирус, които да не са установени като такива, предупреди Марков.

Какво знаем за вируса

"Новият коронавирус има три характеристики, които го правят особено труден за контрол и справяне. Той не е твърде силен в нито една от тях, но комбинацията от трите го прави голям проблем. Едната е фактът, че много малко знаем за него. Другата е сравнително висока заразност, а третата – патогенността“.

Създаване на ваксина или лекарство

"Бих окуражил хората да се информират от авторитетни източници за това какво помага и какво не помага. На този етап все още няма нито ваксина, нито специфично лечение, за които да е установено твърдо, че работят. Разработването на ваксина и на противовирусен медикамент, който да работи, е процес, който трае много дълго. Това, което се прави в момента като търсене на лекарство, е повече насочено в посока да се използват вече съществуващи лекарствени препарати, разработени за други цели. В момента са в проучвания най-различни типове лекарства. Най-обещаващите са противовирусно лекарство, разработено преди време срещу ебола – Рендесивир – и препарати срещу малария. Третото е комбинация от две противовирусни средства, разработени срещу ХИВ, съчетано с интерферон. Това са препаратите, които дават някаква надежда“.

Може ли вирусът да утихне през лятото

"Не знаем до каква степен промяната в климатичните условия, които идват с пролетта и лятото, ще доведе до намаляване на темпа на заболеваемост. Наскоро излезе анализ, който показва някаква връзка между температурата на различните места по света, където новият коронавирус е налице, и заболеваемостта. Това дава някаква надежда, а също и аналогията с другите въздушно-капкови инфекции, които всички намаляват през пролетта и лятото“.

Изследването, че половината британци може би вече са заразени, е от математици

"Това изследване е от мои колеги във факултета, в който аз работих. Изследването приема като един от вариантите, че може половината население на Великобритания да са заразени, но този факт не следва като резултат изследването. Те изследват до каква степен нашите оценки за размера на епидемията в момента зависят от смъртността на патогена. Не бих казал, че това изследване води до заключението, че половината население на Великобритания вече е заразено. По никакъв начин! Това изследване не изследва смъртността. То е на хора, които се занимават с математическо моделиране. Те нямат начин да изследват смъртността, приемат различни нива като основа за изпробване на различни сценарии“.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абсолютно, не сме застраховане от това да стигнем възходяща тенденция на заболеваемост, вярвам и се моля това да не се случи, считам, че мерките, които се взимат от ген. Мутафчийски са на временни и правилни спрямо положението в което сме, разбира се има пропуски, които според мене е възможно да доведат до допълнителни усложнения, дано не се случва...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: