Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милен Велчев: Коронавирусът може да доведе до тежка глобална рецесия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:14 / 11.03.2020Коментари (0)890
©
Светът отдавна е на прага на нова глобална рецесия, a коронавирусът може да се превърне в повод, който да я отключи. Това потвърди  пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев. Той предупреди, че за разлика от кризата през 2008 година, сега не са налични най-важните инструмени за борба с нея.

"Влиянието на коронавируса върху икономиката вече се усеща в световен мащаб - на фондовите пазари се борят алчността срещу страха, но сега има резки колебания", започна Велчев и даде пример с Фондовата борса в Ню Йорк. В понеделник тя е отчела спад със 7%, а вчера се е качила с 5. Според него "такива колебания са безпрецедентни" и очакванията са да продължат.

"Преди половин или една година доста активно се говореше за световна рецесия. В крайна сметка тези очаквания сякаш бяха загърбени. Фактът, че от над 10 г. не сме имали рецесия в световен мащаб, подготвя почвата за нова, а поводът сега е коронавирусът", каза Велчев и продължи: "Вече е очевидно за всички, че водещите икономики ще бъдат в рецесия, поне през първото полугодие. Икономическото производство ще спадне. Въпросът е колко временно ще бъде това явление".

Според него хората са склонни да обвинят правителствата за всичко лошо, но те много рядко са пряко виновни за икономическите кризи:

"Те са естествено явление, което идва с времето си. В случая коронавирусът е виновникът, който може да бъде посочен. Нещата започват с Китай, защото страната се явява работилница на света, глобалното производство на почти всички стоки идва от там".

Велчев подчерта, че най-важно е колко бързо ще бъде преодоляна епидемията и животът ще върне нормалния си ритъм.

По повод прогнозата на Кристин Лагард за по-тежка рецесия от тази след фалита на банката "Лемон брадърс" през 2008 година, Милен Велчев назова проблема, заради който председателят на Европейската централна банка "за съжаление може да се окаже права": 

"Инструментите за справяне с такава рецесия не са налични. Особено в Европа. Лихвите са вече под нулата и няма накъде да бъдат сваляни. Преди 10 г. Европейската централна банка успя бързо да свали лихвите и да омекоти приземяването на европейската икономика. Сега този инструмент вече не е в ръцете й".

Ексфинансовият министър смята, че за да се излезе от финансовата криза, правителствата трябва да инвестират в бизнеса.

"Единственото, на което можем да разчитаме, е фискалната политика - изразходването на повече пари от правителствата в кратък период от време. Много са важни координираните действия на всички правителства, защото европейската икономика е толкова обединена и свързана, че единичните усилия няма как да донесат резултат. Всяко правителство трябва да вземе важното решение как ще изразходва парите, за да имат максимален ефект."

  

Милен Велчев направи кратък коментар и на въпроса с противопоставянето на Русия и Саудитска Арабия за износа на петрол. Според него то е само последица от глобалните процеси.

"Това за страни като България, е може би светъл лъч в цялата мрачна картина. Ние сме потребители на петрол, не произвеждаме, не изнасяме. Рязкото падане на цената му може само да ни облагодетелства и да ни помогне донякъде да се справим с кризата", обясни Велчев.

Въпреки икономическите сътресения финансистът продължава да поддържа категорично тезата, че България е готова за Еврозоната и трябва да се присъедини към нея.

"България е като една лодка, вързана за големия европейски кораб - Еврозоната. Въпросът е дали искаме да вървим след кораба, теглени от въжето, или да се качим и да участваме в неговото управление", каза Милен Велчев и поясни, че именно това, че се движим заедно, гарантира, че курсът на лева ще се запази дори и при сложни световни обстоятелства.

 


Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: