Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заради коронавируса: Скок и в цените на петрола
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:53 / 02.03.2020Коментари (0)790
©
Цените на петрола скочиха с повече от 1 долар за барел в понеделник, след като миналата седмица достигнаха многогодишно дъно, което се дължи на надеждата за по-голямо намаляване на производството на ОПЕК, за да намалят щетите от епидемията на коронавируса върху търсенето на суровината.

Фючърсите на суровия петрол Brent достигнаха 51.31 долара за барел, което е с 1.64 долара или с 3.3% повече спрямо нивата при затваряне на търговията в петък, но в един момент миналата седмица Brent удари 48.40 долара за барел, което беше най-ниското му ниво от юли 2017 г. От другата страна на Атлантическия океан, фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) достигна 14-месечно дъно от 43.32 долара в петък, за да се възстановят до 46.11 долара за барел, което представлява повишение с 1.35 долара или с 3%.

И двата вида отбелязаха първата си печалба след шест поредни сесии загуби на фона на нарастващите притеснения заради вируснита епидемия. Коронавирусът, който произхожда от Китай, уби близо 3000 и притисна глобалните пазари, тъй като инвеститорите се подготвят за рязък удар на болестта върху световния растеж. Акциите отбелязаха най-големия си срив миналата седмица след финансовата криза през 2008 г.

Повишаването на цените на петрола по-рано през деня в Азия се дължи и на обявените данни през уикенда от Китай, най-големият потребител на петрол в света. Производствената дейност в страната се е свила с най-бързите темпове през февруари, което се дължи на колосалните щети от избухването на епидемията върху икономиката.

"От една страна, това е доста негативно по отношение на търсенето на суров петрол и рафинирани продукти в световен мащаб", каза за "Ройтерс" Лаклан Шоу, ръководител на анализите на стоковите пазари в Националната банка в Австралия. "Но има новина, че Саудитска Арабия настоява за намаляване на производството с още един милион барела на ден, което трябва да бъде договорено тази седмица, на фона на сигналите, че централните банки имат намерение да подкрепят пазарите и да увеличат апетита за риск като намалят лихвите. Значи това е баланс и ще бъде доста променлив", допълни Лаклан Шоу.

Няколко ключови членове на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) обмислят допълнително съкращаване на производството през второто тримесечие, заради опасенията, че вирусната епидемия ще намали търсенето на петрол. Предишното предложение беше за допълнително намаляване на продукцията с 600 000 барела, уточнява infostock.bg. Цените на петрола са спаднали с над 20% от началото на годината, въпреки действията на ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, известни като Групата ОПЕК +, ограничавайки производството на петрол с 1.7 млн. барела, по силата на споразумение до края на март тази година.

"Евентуалното бездействието на ОПЕК+ вероятно би предизвикало още една потенциално сериозна битка с цените", коментират анализатори от Fitch Solutions. Според тях, настоящите цени биха стимулирали Русия да се съгласи за по-нататъшно намаляване на производството, въпреки че "всяко намаление вероятно ще бъде с кратка продължителност, например, три месеца, като ограничените доставки ще бъдат възстановени веднага на пазара след това".

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: