Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще ни донесе ли "Връщам се от Милано!" няколко дни болничен?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:09 / 27.02.2020Коментари (0)745
© Blagoevgrad24.bg
Лекари, синдикати и работодатели призовават институциите за инструкции кои хора, прибрали се от чужбина, ще се поставят под домашна карантина. И как ще се издава болничен, ако нямат симптоми, или ще се излиза в отпуск.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова направи преглед на законодателството ни в търсене на отговор на въпроса, ако човек е бил в засегната държава, но няма симптоми, може ли да получи болничен за домашна карантина. "Отговорът е отрицателен, защото самото твърдение "Бил съм в Милано преди три дни“, не е основание за поставяне под карантина, а още по-малко за издаване на болничен лист“, посочи пред bTV адвокат Шаркова.

Тя се аргументира със закона за здравето, включително определението за най-ниската степен за възможен случай на коронавирус, което изисква човек да има и симптоми. Експерти алармират, че ако не се намери спешно лечение, ще настъпи хаос. Личният лекар д-р Гергана Николова обясни пред bTV, че ако при нея дойде пациент, който се е прибрал от Милано, тя ще го посъветва да си остане в къщи, защото зоната е рискова.

"Имам такъв пример – медицинска сестра, която работи в моя кабинет, се прибра от Италия, моето решение е да й платя, но тя да не идва на работа“, отбеляза лекарят. Според нея се говори за икономическа целесъобразност, а трябва да се говори за медицинска целесъобразност в този кризисен момент. Когато сме изправени пред епидемия, в университета са ни казвали, че епидемията се решава от мерките, които се вземат преди тя да влезе в страната. Това, което ще вземем като решение сега, ще определи как ще се случи“, отбеляза д-р Гергана Николова.

По думите й имунолозите твърдят, че един заразоносител, който не е развил симптомите, може да зарази на ден трима души.  Колко ще дадем после за да лекуваме, попита тя. 

Ваня Григорова – икономически съветник в КТ Подкрепа, припомни, че синдикатът е изпратил своя позиция в здравното и социалното министерство, както и в министерския съвет. Категорично настояваме на тези хора да се плащат болнични, посочи още тя. Според нея трябва да се знае в кои държави не трябва да се пътува, а след това да се изисква дисциплина и отговорност.  Аргументът да не се изплащат болнични е единствено финансов, посочи Ваня Григорова – за да не остане без пари фондът на НОИ, който отговаря за болничните и майчинствата.

На 3  февруари министърът на здравеопазването е издал заповед, която се отнася за хора, които са били Китай, припомни Ваня Григорова. Според представителя на бизнеса Жасмина Саръиванова, която е главен експерт "Индустриални отношения" в БСК, най-важна е безопасността на обществото. Законът урежда болничен при карантина, има наредба и в закона за социално осигуряване. Компетентните институции би следвало да издадат указания какво ще се разбира под карантина – и какви са всички рискове, за да се знае какво се прави, призова Жасмина Саръиванова.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: