Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кюстендил става столица на китарите
Автор: Венцислав Илчев 11:08 / 04.04.2024Коментари (0)991
© Фокус
Архив
Стартира Международният конкурс за класическа китара в Кюстендил. Това съобщи в интервю за "Фокус“ Иван Андонов, художествен ръководител на музикалния форум. Откриването ще бъде от 17.00 часа в голямата зала на читалище "Братство“. Тогава ще бъде дадено началото на 27-то издание на Международния конкурс за класическа китара, който дава поле за изява на китаристи, музиканти и композитори от страната и чужбина, дошли да покажат своя талант и умения в областта на класическата музика.

"Участниците в конкурса ще имат възможността да почерпят знания и умения в майсторските класове на изтъкнати китаристи като Дарко Багески от Северна Македония, Виктор Илич и Александър Хаджиджорджевич - Сърбия, Ерик Франсери – Франция и Огнян Вълев – България“, каза Иван Андонов.

В концертната програма на официалното откриване кюстендилската публика ще може да се наслади на изпълненията на маестро Огнян Вълев и Неврокопски китарен оркестър "Пеещи струни“, Ерик Франсери от Франция и Канахи Ямашита – Япония/Германия. Комплимент за всички гости от страната и чужбина ще поднесат певиците от Фолк-Арт Формация с диригент Адела Харалампиева.

Международният конкурс за класическа китара се организира ежегодно под патронажа на кмета на Община Кюстендил – инж. Огнян Атанасов. Признание за значимостта и престижа на този Музикален форум е и полученият поздравителен адрес от Президента на Република България г-н Румен Радев.

И тази година Международният музикален форум ще даде поле за изява на китаристи от различни възрасти от България, Сърбия, Северна Македония, Украйна, Гърция, Чехия, Франция, Япония, Италия, Косово и други.

Журито на конкурса е съставено от едни от най-утвърдените имена в България и чужбина, като доц. д-р Росен Балкански - композитор и преподавател в НМА "Проф. П. Владигеров" гр. София,  проф. д-р Стела Митева-Динкова – преподавател в АМТИИ "Проф. А. Диамандиев" гр. Пловдив, доц. д-р Елена Хорошавина – преподавател в Одеска НМА "А. В. Нежданова“ Украйна, д-р Нели Недева - преподавател в НУИ "Д. Христов" гр. Варна, д-р Столина Добрева - директор на НМУ “Л. Пипков"  гр. София и др.

Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата, по която всяка година се отпуска целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за завоювалите първите три места във втора и трета възрастови групи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: