Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започна традиционната италианска кинопанорама "Истории от планината"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:28 / 07.02.2024Коментари (0)500
©
Започна традиционната италианска кинопанорама "Истории от планината", която е част от целогодишната програма на "Банско филм фест". Това каза директорът на "Банско филм фест" Натали Петрова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

През ноември ще се проведе 23-то издание на кинофестивала, като традиционно на него са представяни между 90 и 120 ленти от целия свят. Извън кинофестивала програмата на "Банско филм фест" продължава с различни събития, свързани с българската и световна планинарска и приключенска култура. "В София от 20 години всеки месец организираме презентации по два пъти. Февруари е посветен на италианското планинарско кино, което се осъществява в партньорство с Италианския културен институт. Мястото на прожекциите е "Домът на киното", обясни Натали Петрова.

Тридневната кинопанорама започва от 8 февруари и на нея ще бъдат представени 11 филма. "Това са професионални филми, почти всички с награди. Някои от тях са заснети буквално с риск за живота, на различни труднодостъпни и екзотични точки на планетата. Това са филми, които са уроци по история, по география, но в същото време са човешки истории. С тези ленти ще се пренесем на Хималаите, в джунглите на Непал, в Аляска и в Алпите. Италианските приключенци са написали не само своята история, но и част от световната планинарска история. Тези филми са продължение на италианската културна история", поясни директорът на "Банско филм фест".

Трите дни на кинопанорамата предлагат уникално кинопътешествие в невероятния свят на природата, приключенията, планинарската култура. "Ще се потопим във вълнуващи екшън кадри, изпълнени с адреналин, и ще сведем глава пред високите върхове и природата."

В първия ден на кинопанорамата е прожектиран "Пионери" на Алесандро Белтраме, който получава Награда "Петър Атанасов" за най-добър сценарий на Международния фестивал на планинарското кино в Банско през 2023 г.

В днешния ден зрителите ще могат да гледат "Северното лице на Южен Тирол", "Силата на конете, от която дори земята потръпва", "Последното изкачване" и "Призракът на планините“, а на 8 февруари са прожекциите на "Треска за приключения в Аляска", "Платнени криле" и "AltaVia 4000".

"Това са истински истории. Филмите са на границата между игралното и документалното. Автори са световни режисьори, а героите са световни приключенци. Голяма част от тях са били наши гости", допълни Натали Петрова.

Още по темата: общо новини по темата: 5432
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/906 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Стрелба по Роберт Фицо
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: