Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Китайците са пазили в тайна генома на COVID-19 – три седмици са мълчали, че се предава от човек на човек
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:30 / 19.01.2024Коментари (0)650
©
Китайски учени са знаели генетичния състав на SARS-CoV-2, вирусът зад пандемията COVID-19, две седмици преди да споделят тази информация с останалия свят, гласи нов доклад.

Това забавяне, според изявление за пресата от комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на САЩ, коства на света жизненоважно време за подготовка, вероятно влошавайки въздействието на вируса и броя на смъртните случаи, които към 31 декември надхвърлиха 7 милиона.

Скоро след като встъпи в длъжност през 2021 г., президентът на САЩ Джо Байдън нареди разследване, включително връзката с Института по вирусология в Ухан, лаборатория с ниво 4 на биобезопасността в града на провинция Хубей, откъдето изглежда започна епидемията в Китай. Миналата година Байдън подписа законопроект, който задължава правителствените структури да разсекретяват и споделят разузнавателна информация за тази потенциална връзка.

Разкритието предполага, че китайските власти са картографирали генома на вируса цели две седмици преди да го публикуват и три преди да потвърдят публично предаването от човек на човек.

Документи, публикувани от Комитета по енергетика и търговия, показват, че вирусната последователност, притежавана от базиран в Пекин учен, е почти идентична с тази, разпространена по-късно от китайското правителство.

Пекин каза, че е направил публично достояние генетичната последователност на вируса веднага след като е била декодирана.

По-ранната последователност била изпратена до базата данни GenBank за генетични последователности на Националния институт по здравеопазване от вирусолога Лили Рен, изследовател в Института по патогенна биология към Китайската академия на медицинските науки - институция, свързана с Китайската комунистическа партия (ККП).

Въпреки това, NIH на 31 декември 2019 г. информира Рен, че в подаването й липсва определена необходима техническа информация и ще бъде изтрито, ако тези данни не бъдат предоставени.

"Пълната анотация на характеристиките не е включена за някои или всички последователности, които сте изпратили", се казва в редактираното писмо, предоставено на комисията от NIH, наред с други документи.

Министерството на здравеопазването и човешките услуги потвърди, че геномът на Рен е идентичен с този, споделен от Китайския център за контрол на заболяванията на 11 януари 2020 г., според прессъобщението, цитирано от Dnes.bg.

"Това значимо откритие допълнително подчертава защо не можем да се доверим на нито един от така наречените "факти" или данни, предоставени от ККП, и поставя под сериозен въпрос легитимността на всякакви научни теории, базирани на такава информация", се казва в прессъобщението на комисията.

Членовете на комисията казаха, че Белият дом, Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ (HHS) и NIH са блокирали тяхното разследване за произхода на вируса.

Администрацията на Байдън "възпрепятстваше и забавяше разследванията на Конгреса за произхода на SARS-CoV-2, отказваше да произведе тази последователност повече от седем месеца и я предостави на Комисията по енергетика и търговия едва след като комисията заплаши да призове последователността", се казва в изявлението.

"HHS последователно и доброволно предоставя на Конгреса хиляди страници документи, както и експертизата на служители, като част от усилията си за насърчаване на прозрачността и разбирането за произхода на COVID-19", каза говорител на HHS пред Newsweek в четвъртък.

Говорителят каза, че отделът е съгласен, че "остава ценна, двупартийна работа за справяне с липсата на прозрачност на китайското правителство" и че дава на следователите достъп до информация за произхода на COVID, за да предотвратят други пандемии.

Към прессъобщението на комитета беше приложено тяхното писмо до изпълняващия длъжността директор на NIH Лорънс Табак от 28 септември 2023 г.

Писмото заплашва да издаде призовката след месеци без знак, че NIH сътрудничи на искането на комисията за документи, свързани с ранни последователности на SARS-CoV-2, данни от ранни случаи на COVID и друга свързана информация.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: