Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Китайци създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка
Автор: Петя Кузева 15:08 / 17.01.2024Коментари (0)282
©
Китайски изследователи създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка. "Тази лудост трябва да бъде спряна", предупреждават западни учени. 

Според Daily Mail, изследователи в Пекин са клонирали Covid-подобен вирус, открит в панголини, наречен GX_P2V, като са го използвали за заразяване на мишки.  

Мишките са били генетично модифицирани, за да експресират протеин, открит в хората, с цел да се оцени как вирусът ще реагира в човешкото тяло. (Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК.)

Всички гризачи, заразени с патогена GX_P2V, умират в рамките на осем дни, което изследователите описват като "изненадващо бързо". 

Високи нива на вирусен товар също са регистрирани в мозъците и очите на мишките, което предполага, че вирусът се размножава и разпространява в тялото по уникален начин. 

Европейски и американски учени предупредиха, че откритието "подчертава риск от предаване на GX_P2V на хората". 

Професор Франсоа Балу, експерт по инфекциозни болести в Университетския колеж в Лондон, написа на X: "Това е ужасно изследване, напълно лишено от научен смисъл. Не виждам какво интересно може да се научи от насилственото заразяване на странен вид мишки с вирус. Обратно, виждам как подобни неща могат да се объркат…" 

"Има възможност някои или всички изследвания, подобни на тези в Ухан от 2016-2019 г., които вероятно са причинили пандемията от Covid-19, да са проведени безотговорно без минималните мерки и практики за биобезопасност, които са от съществено значение за изследвания с патогени с пандемичен потенциал", каза Ричард Ебрайт, химик от университета Рутгерс в Ню Брунсуик, Ню Джърси.

Според проучването, проведено от Пекинския университет по химични технологии, вирусът е открит през 2017 г., преди избухването на пандемията от Covid. Идентифициран е в малайзийски панголини – люспести бозайници, за които е известно, че носят коронавируси и се подозира, че е междинният гостоприемник, който предава Covid от прилепи на хора. 

Изследователите клонират вируса и съхраняват няколко копия в лабораторията в Пекин, където той продължава да се развива. Не е ясно кога е проведено новоиздаденото проучване. Изследователите обаче казаха, че вирусът може да е претърпял "мутация, повишаваща вирулентността" по време на съхранение и да е станал по-смъртоносен. Вирулентността определя колко тежко протича заболяването при индивида, който е инфектиран.

В проучването осем мишки са били заразени с вируса, други осем с неактивен вирус и други осем са използвани като контролна група.

Всички заразени мишки умират от инфекция в рамките на седем или осем дни след заразяването.

Симптомите включват пълна белота на очите, бърза загуба на тегло и умора. 

Изследователите са открили "значителни количества" от вируса в мозъците, белите дробове, носовете, очите и трахеите на гризачите.

До шестия ден вирусният товар е "намалял значително" в белите дробове, но мозъците на животните са се свили и нивата на вируса са били "изключително високи".

Резултатите показват, че вирусът първоначално заразява дихателната система и след това мигрира към мозъка - за разлика от Covid, който причинява инфекции на долните бели дробове и пневмония в тежки случаи. Има обаче примери за открит Covid в мозъчната тъкан на тежко болни пациенти. 

"Тежка мозъчна инфекция в по-късните етапи на инфекцията може да бъде основната причина за смъртта при тези мишки", казаха изследователите. 

"Това е първият доклад, показващ, че панголин коронавирус, свързан със SARS-CoV-2, може да причини 100% смъртност при въпросните мишки, което предполага риск от предаване на GX_P2V на хора", заключават те. 

Въпреки това, оригиналният щам на Covid също е убил 100% от мишките в някои проучвания, което означава, че новите резултати не могат да бъдат приложени директно към хора. 

Д-р Генади Глински, почетен професор по медицина в Станфорд, казва: "Тази лудост трябва да бъде спряна, преди да е станало твърде късно".

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: