Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Николова: Мили хора, подарете си профилактичен преглед за рождения ден
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:25 / 16.01.2024Коментари (0)432
©
"Има увеличение на респираторните заболявания". Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред NOVA NEWS. Тя сравни разнообразието от вируси през този месец с добре зареден коледен магазин – има грип, има COVID-19, има пациенти, които боледуват паралелно от грип и COVID-19, както и пациенти, които са болни едновременно от два щама на грипа – тип А и тип Б.

По думите ѝ и сега не е късно да се постави ваксина. За децата над 2-годишна възраст има и назална ваксина, която се поставя без убождане, обясни тя. "Грипът се лекува със специфични медикаменти. Имаме оръжие, което е насочено точно срещу грипните вируси, освен ваксината, с която разполагаме. Те бързо вдигат пациента на крака", обясни тя.

Грипните вируси усложняват хроничните заболявания – диабет, хипертония, инфаркти, инсулти, астма. "Нали си представяте един пациент с астма, когато заболее от грип, как трудно диша", запита тя.

За усложненията след прекаран COVID-19 д-р Николова каза, че понякога пациентите могат да имат болки в ставите, а при дамите се забелязва косопад.

Относно възможността да се прегледаме при друг личен лекар, ако нашият е в почивка, д-р Николова обясни, че личните лекари нямат отпуска, защото работят по договор със Здравната каса, а не в правоотношение работник-работодател. "В Петрич колегите нямат неотложно звено, нямат договор. Те покриват своите пациенти 24 часа в денонощието", даде пример медикът и обясни, че това предложение е за извънредни случаи.

Николова разказа, че от 2000-та година личните лекари са с натрупана умора, защото нямат отпуск. "Има колеги, които правят инфаркти, инсулти. Имат сериозни заболявания. На другия ден пациентът отива, а кабинетът е затворен", даде пример тя и каза, че има много административни пречки в това да се предупредят колегите и пациентите кой ще замества боледуващият личен лекар. В момента няма механизъм кой да информира пациентите на джипи, което е починало, обясни Гергана Николова.

Тя се обърна към зрителите и ги прикани да наблегнат на профилактиката. "Мили хора, подарете си профилактичен преглед за рождения ден", призова д-р Николова. Тя обясни, че има безплатни изследвания и за хепатит Б и С, което може да доведе до рак на черния дроб. "За жените между 30 и 50 г. е предвиден ехограф на млечна жлеза. Дамите на възраст над 45 до 69 години веднъж на две години могат да си правят мамография. При жените над 69 години мамографията е веднъж на три години. При мъжете над 45 години се изследват два туморни маркера за рак на простатата", допълни д-р Николова.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: