Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кинокоментатори разкриват кои са най-добрите коледни филми, които да гледате задължително
Автор: Георги Иванов 13:28 / 27.12.2023Коментари (0)589
© Фокус
Коледните филми могат да бъдат на всякаква тематика. Когато гледам филми, независимо дали са коледни или не, е много важно какво се случва във филма, а не дали действието се развива по време Коледа. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ писателят и кинокритик и радиоводещ Благой Иванов.

За него коледни филми не са само тип "романтичен и семеен филм“, а според него най-добрите коледни филми не са романтични: "Умирай трудно“ е един от любимите коледни филми на момченцата, "Наистина любов“ на момиченцата, на децата се харесва "Сам в къщи“, а аз харесвам "Кошмари преди Коледа“, който няма нищо общо с изредените,“ сподели още Благой Иванов.

"Аз смятам, че един коледен филм може да бъде семеен и едновременно с това да удовлетвори психопат като мен. Филмът "Крампус“ на Майкъл Дохърти започва като семеен филм, в един момент се превръща в хорър филм, в битка за оцеляване, но все пак не се взима много на сериозно, направен е блестящ като сценография,“  отбеляза още той.   

Много обичам коледни романтични филми, но тях обикновено ги гледам в периода до Коледа. Някакво женско-романтично чувство се събужда в мен до края на ноември и имам нужда да изгледам няколко много "романтични“ филми. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ журналистът и кинокоментатор Станислава Айви. "В последните дни изгледах няколко класически психотрилъри от 90-те години. Новият стендъп на Рики Джървейс "Армагедон“ е брилянтен.“

Коледно ориентирани анимации за Благой Иванов са: пластелинената анимация "Кошмари преди Коледа“, както и сериалът Love, Death & Robots, който е антологичен киберпънк сериал. За Станислава Айви "Принцеса Анастасия“ е едно невероятно коледно преживяване.

По думите на Станислава Айви в последните години се опитват да се правят добри коледни филми, но някак си не се получава. Появява се един такъв филм на много време. "Опитват се да налагат нови романтични филми, но няма, магията на "Наистина любов“ на Ричард Къртис липсва.“ Благой Иванов допълни, че е наистина много трудно да повториш добрия шедьовър: " Защото "Сам в къщи“ е съвършеният детско-семеен филм, но е наистина трудно после да се върнеш да го ревизираш това и дори да го надградиш. Удряш тематично джакпота, изчерпваш тематично и творчески нещата, и оттам насетне малко или много е повторение,“  поясни той.

Задължителен за гледане филм за Станислава Айви е анимационният Blue Eye Samurai, в който се разказва за самурая Мизу, който е тръгнал по пътя на отмъщението: "Жестоко разказана история, жестоко направен сериал. В един момент даже забравяш, че е анимация. Поставя вечните теми – за любов, за предателство, приятелство, каква е цената на отмъщението. Това е моето откритие за тази сезон.“ Най-впечатляващият филм за 2023 година за нея е "Клети създания“ на Йоргос Лантимос.

Впечатляващ филм за 2023 година за Благой Иванов е "Минали животи“ (Past Lives) на Селин Сонг. "Превъзходен филм, съзерцателно, интимно кино – много силно го препоръчвам. Що се отнася до качествено кино, коетоо може да изгледате, ако не сте, това е "Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик, който е коледен семеен филм. Той не е за деца, не е и за всеки възрастен, защото изисква внимание, изисква наистина сериозен фокус, освен това е сюрреалистичен.“

Още по темата: общо новини по темата: 5429
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/905 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: