Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (3)
Шампионско посрещане за шахматните кралици на Европа
Автор: Донислав Донев 16:39 / 21.11.2023Коментари (0)276
©
Европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева стъпиха на родна земя, предаде репортер на Sofia24.bg. Те бяха посрещнати от премиера на България Николай Денков, от спортния министър Димитър Илиев и от кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, както и от около петдесетина човека, фенове на шахмата. 

"По-сладко е от преди. Искамм да благодаря на всички, които повярваха в нас. Искам да кажа, че постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Така че благодаря н всички. За много кратко успяхме да се сплотим, желанието ни за победа и това, че се раздавахме докрай беше ключовият момент. Надявам се тези успехи да доведат до окончателното изчистване на нещата в българския шахмат. Аз се радвам, че вървим по пътя да бъдем приети отново международно и това е нашия огромен успех. България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство", каза световната шампионка Антоанета Стефанова.

Белослава Кръстева добави: "През цялото време работихме в един екип. Тя (бел.ред. Антоанета Стефанова) ни даваше едно спокойствие. Аз още не мога да осъзная какво се е случило".

Нургюл Салимова каза за Антоанета Стефанова: "За нас винаги е радост да се учим от нейния професионализъм" и добави: "Ние винаги даваме всичко от себе си, знаем че сме силни и способни. Сега сме европейски шампионки - това ни дава мотивация".

Известно е, че от Будва директно за САЩ тръгна героинята от последния ден на Евро 2023 Гергана Пейчева, която учи бизнес мениджмънт в Далас. Припомняме, че националният отбор на България по шахмат при дамите постигна изключителен успех, като се окичи със златните медали в Черна гора след триумф над Грузия с 2,5 на 1,5 на първенството на Стария континент. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния ни тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан. В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Още по темата: общо новини по темата: 16
21.03.2024
04.01.2024
29.12.2023
28.12.2023
14.12.2023
21.11.2023
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Пирин загуби от 10 врачани в Благоевград
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Признание към европейските медалисти на ТК "Фолкън" – Благоевград
Манчестър Юнайтед постави Бербатов на легендарен шал
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: