Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Продуцент: "Георги и пеперудите" е дигитално реставриран и след 20 години отново излиза на екран
Автор: Живко Кръстев 14:38 / 21.11.2023Коментари (0)569
©
Един от най-успешните български документални филми "Георги и пеперудите" е дигитално реставриран и след 20 години отново излиза на екран. Това коментира в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" филмовият продуцент Мартичка Божилова.

"Искаме да го покажем в ново реставрирано копие, защото той е сниман на лента и имахме възможността да го пресканираме, да го качим на най-високата налична резолюция за кинопоказ в целия му блясък за нови зрители“.

Д-р Георги Лулчев — психиатър, невролог, мечтател и директор на "Дом за възрастни с умствена изостаналост“ в село Подгумер, разказа още продуцентът на лентата. "Той е един герой в дивия капитализъм. В дома няма пари, пациентите стоят, той не разчита на никой и сам започва да развива своите бизнес идеи – да отглежда буби за коприна, да отглежда охлюви, да завъди нутрии в потока, измисля специална рецепта за хляб. И с тези идеи той се опитва да намери финансиране за бизнеси и да въвлече своите пациенти в тези начинания. Филмът разказва за неговите приключения в предприемачеството, като с голям любов представя и неговите пациенти, светът, в който той живее и се движи,“ добави тя.

По думите й темата на филма е вечна, защото показва какво е един човек да мечтае и трудния път на реализирането на мечтите. "Въпросът е наистина да вземеш нещата в свои ръце, не да разчиташ на някой. И в този смисъл д-р Лулчев зарази много хора със своя ентусиазъм, включително и от чужбина – в България филмът беше показван 8 години непрекъснато в кината. Бизнес идеите на д-р Лулчев са метафора – това може да важи и за всеки един житейски проект, който човек е предприел. Не е най-важното дали ще успееш или не, а какво следва след този неуспех, и дали те е научил на нещо. На това според мен се дължи успехът на филма, защото всеки се асоциира с д-р Георги Лулчев, и всеки има своите пеперуди като планове, мечти, към които се стреми. Не винаги успяваш, но ставаш и тръгваш“, отбеляза още Мартичка Божилова.

Тя сподели още, че след първото показване на филма преди 20 години са се получили и предложения от бизнес компании някои от бизнес идеите на д-р Лулчев да бъдат осъществени, други компании пък директно са помогнали на този дом. "Цялото нещо повлече вълна от любов, съпричастност, за което всеки един творец може да си мечтае такъв отзвук да има такъв филм.“

На 21 ноември в кино "Люмиер" в 18.30 часа премиерата на дигитално реставрираната версия на филма ще бъде показана пред публика в рамките на "Киномания".

Още по темата: общо новини по темата: 5432
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/906 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Стрелба по Роберт Фицо
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: