Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 85% от безплатните противогрипни ваксини са вече приложени на над 65-годишните
Автор: Цвети Тончева 18:41 / 16.11.2023Коментари (0)524
©
В навечерието на Световната седмица за информираност за антимикробната резистентност (WAAW) на СЗО "Отчитаме голям интерес към осигурените от държавата безплатни противогрипни ваксини за населението над 65-годишна възраст“, сподели доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор на обща пресконференция на БЛС, неправителствения сектор и българските здравни власти по повод предстоящата Световна седмица за борба с антибиотичната резистентност. Ваксините предпазват от заразните заболявания, срещу които хората са имунизирани. Тази защита намалява риска от инфекции, които създават условия за разпространение на патогенните микроорганизми. Колективният имунитет, създаден от ваксините намалява честотата на заразните заболявания, които могат да могат да наложат употреба на антибиотици, а това има пряк ефект върху появата на антимикробна резистентност.

Експертите алармираха, че в началото на следващата година може да се очаква пик на грипната вълна с тежко протичане при рисковите групи. През последните две-три години хората не са се срещали масово с грипния вирус и това е причината за спад в естествения популационен имунитет срещу сезонния грип. Този факт може да доведе до още по-голяма непредсказуемост по отношение на време и мащаб на циркулацията на грипните вируси.

Към момента нямаме изолирани грипни вируси сред пробите, които получаваме от лечебните заведения в страната, но се отчита увеличение на острите респираторни инфекции и намаляване на честотата на случаите с КОВИД-19. След пика на 27-ми октомври към момента те са спаднали до около 40 случая на 100 хиляди души. Само три области - области Перник, Русе и Сливен случаите са доста над средното за страната. Това каза проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя призова хората да се ваксинират срещу грип, тъй като ваксините съдържат всички щамове, които са циркулирали през тази година в Южното полукълбо, а същевременно макар и ниска, продължаващата циркулация на САРС-КоВ-2 вирусите създава риск от едновременна инфекция с вирусите на грипа, когато рискът от усложнения нараства значително. Тя отбеляза също, че в момента се наблюдава увеличение на случаите с остри респираторни заболявания, като за последната седмица са регистрирани 3 100, или средно за страната 83 на 10 000. Над 200/10 000 са регистрираните случаи в Пазарджик, Русе и Габрово. Най-често се изолират аденовируси и риновируси, предимно при малки деца и млади хора. Тя отново напомни, че не бива да се изписват антибиотици при вирусни заболявания. Освен, че не помагат при вирусните инфекции те значително допринасят за увеличаване на антимикробната резистентност, показател по-който България се нарежда сред страните с най-високи нива на АМР. Лечебни заведения, които имат програми за правилна антибиотична политика демонстрират намаляване на резистентните щамове.

"Грипът е сериозно инфекциозно заболяване. Затова по-добре да се предпазим от него, отколкото да се надяваме, че то ще мине леко. Обществото трябва да е информирано за ползите от ваксините срещу сезонен грип, които могат да предотвратят тежки усложнения, смъртни случаи и нужда от болнично лечение заради грип. Това важи с особена сила за по-възрастното население, което заради отслабения си имунитет и съпътстващите хронични заболявания попада в най-рисковите групи. Тази година държавата е осигурила над 300 000 безплатни дози противогрипна ваксина за българските пенсионери

и съм изключително радостен от факта, че над 85% от тях вече са сложени. Благодарение на националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип за населението на и над 65-годишна възраст, около 14% от пенсионерите в страната са вече ваксинирани“, сподели д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина.

"Много се радвам, че заедно всички работим за повишаването на информираността на българското общество за грипа и сериозността на заболяването. По поведението на моите пациенти тази наша съвместна работа вече дава резултати, тъй като хората на 65-годишна възраст проактивно търсят своите безплатни противогрипни ваксини. В моята практика имам все повече случаи, при които младите пациенти сами си закупуват ваксини от аптеките, защото виждат, че при родителите им ваксинацията дава ефект. За нас личните лекари е много по-важно и по-лесно да работим за превенция, отколкото за лечение на едно заболяване. Не трябва да забравяме, че грипът може да протече тежко, с много усложнения, които буквално могат да засегнат всеки орган или система и най-вече - усложнения по влошаване на хронични заболявания. Затова призовавам българските пенсионери да се ваксинират при личните си лекари“, каза д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

По повод предстоящата Световна седмица за борба с антибиотичната резистентност д-р Цеков припомни, че антибиотиците трябва се употребяват само когато са предписани от лекар и стриктно се спазва препоръката приема им. Неправилната и безраборна антибиотична употреба е основната причина за нарастващата антимикробна резистентност. На фона на липсата на нови антибиотични молекули, увеличената АМР ни изправя пред сериозен риск съвсем скоро да станем безсилни пред инфекции с резистентни към антибиотици микроорганизми. Тук на помощ ни идват ваксините, които силно ограничават заболяванията срещу които са приложени, а това намалява броя на инфекциите и нуждата от антибиотично лечение. По този начин създаването на резистентни щамове може значително да намалее. Пример за това са ваксините срещу пневмококовите заболявания, които най-често са причина за тежки и опасни инфекции при деца и възрастни над 65 година, за които се налага продължително антибиотично лечение.

Първичната превенция на заболявания чрез ваксинация е един от важните способи да се намали антимикробната резистентност. Като добър пример за воденето на устойчива политика от страна на държавата в тази област той посочи новата Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., която всяка година увеличава имунизационния обхват с ваксини срещу сезонен грип сред целевата група, а сега вече добавя и възможност за безплатна имунизация срещу пневмококовите заболявания.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: