Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Стоянов за покушението над Алексей Петров: Той помогна за реализацията на "сглобката", това може да е политическо убийство, целящо смут
Автор: Йоланда Пелова 20:33 / 16.08.2023Коментари (0)382
© Facebook
Застреляха и убиха известния бизнесмен Алексей Петров. По непотвърдена информация е стреляно с пушка. Това се е случило в кв. “Драгалевци" в столицата. По случая вече е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършват огледи и ще се изясняват обстоятелствата  около престъплението. Покушението е станало в района на "Бай Кръстьо" на Витоша, пътят към хижа “Алеко" е блокиран от полицейски части, освен това всички изходи на София също са блокирани. Какво се случва в държавата ни, гост в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" е разследващият журналист Димитър Стоянов

Г-н Стоянов, как реагирахте след като разбрахте за убийството на Алексей Петров?

За съжаление, това не е някакво откъслечно събитие, а е акт на насилие, който се вписва по един недвусмислен начин в цялата ситуация на държавата от последната половин година. За мен лично, е много трудно да разглеждам това престъпление извън контекста на събитията, които се случиха преди това.

Тоест, много неща са навързани, искате да кажете?

Да, да, много неща. Имаме едно натрупване на факти, обстоятелства, събития, като започнем от обявяването на твърдения заговор срещу Иван Гешев от самият него, бившият главен прокурор, като преминем през разстрела на Красимир Каменов-Къро, който беше сочен като един от заговорниците срещу Гешев. И сега идва този разстрел, това, разбира се, е просто една хипотеза, но изглежда с голяма вероятност много възможна, т.е. тези събития да са свързани по един или по друг начин. Ако вие погледнете биографията на Алексей Петров, ще видите, че той е участник в много динамични събития още от началото на 90-те години на миналия век.

Да, нека да разкажем малко повече за личността му, и вие като разследващ журналист сте запознат, може би, с неговата личност?

Аз го познавах лично, поради факта, че известно време съм бил състезател по карате, а той беше председател на българската карате федерация. Аз го познавах от края на 90-те години, преди това той е бил служител в Специализирания отряд за борба с тероризма, след това беше ключова фигура в ДАНС, съветник, но беше сочен за движещ фактор в контраразузнаването. След това обвиненията по “Октопод" и твърденията за негова връзка в отвличанията, които се случиха в края на миналото десетилетие.

Въобще, цялата му кариера е свързана със службите за сигурност, ако можем така да кажем.

Със службите за сигурност, с ъндърграунда, поне 2, да не кажем 3 неуспешни атентата, които по мое мнение са неуспешни преди всичко, поради липсата на професионализъм на хората, които ги организираха. Той беше противоречива личност, която се появи в публичното пространство във връзка на противопоставянето между бившия главен прокурор Иван Гешев и политическа партия ГЕРБ, конкретно в този детайл, защото сме свидетели, че много дълго време имаше противопоставяне между Гешев и други субекти от нашия политически живот. Но в момента, в който ГЕРБ решиха, че е време Гешев да си ходи, че той по един или друг начин е щета пред международните партньори. Човекът, който артикулира тази теза, пръв беше Алексей Петров.

Г-н Стоянов, нека да обърнем внимание и на това как точно се движеше г-н Алексей Петров. Знаем, че той е охраняван, преди по-малко от минути от полицията потвърдиха, че той е имал охрана и днес със себе си. Как, според вас, се е извършило това покушение, след като при него всичко се е планирало, всяко едно излизане?

Аз познавам много добре предходното покушение, защото съм работил като журналист по него. Това, което се случи с РПГ-та, там имаше грешки на охраната му, имаше много проспани моменти от хората, които е трябвало да подсигурят сигурността му. Какво се е случило тук, не знам. Твърди се, че мъж с ловни дрехи и с пушка е извършил това покушение. Тук може да има личен мотив, твърде много неизвестни има и в много ранен етап на разследването, за да коментираме детайли около това събитие, около това престъпление, около това убийство.

Но с оглед на пропуските, които бяха направени по време на предходния атентат, ние можем да подозираме, че е имало пропуски и сега. Всъщност щом има реализирано покушение от един човек, или поне засега знаем, че стрелецът е бил един, знаем, че вече има двама покойници той и дамата, която е била с него.

Вече има информация, от “Пирогов" ни потвърдиха, че жената е жива.

Понеже преди малко имаше телевизионна информация, че е починала. Не знам дали има яснота около нейната самоличност.

Четох, че тя е била негова водачка, спътничка, той е тръгнал на поход. Но доколко и тази информация е вярна, не е ясно.

По принцип, при няколко от предходните покушения, той се движеше без охрана. Сега не знам колко човека охрана е имало, как е била построена тя. Тук трябва да говори някой, който е експерт по лична охрана, аз не съм този човек. Но е очевидно, че щом се е стигнало до подобен инцидент, има някакъв пропуск, има някакво неглижиране на факти и обстоятелства около охраняваното лице, в случая на Алексей Петров. Тези пропуски са натежали. Въпросът е, преди да започнем, има страшно много хипотези, когато някой дълго време е бил фактор в сферата на сигурността, е екзекутиран по този начин, защото това си е целенасочена екзекуция, може да има много водещи мотиви.

Но е факт и, че работата на органите на реда, е преди всичко, да упражняват превенция в подобни ситуации. А ние виждаме, че дори на чисто битово ниво, справка двойното убийство в Лозен, имаме големи пропуски от страна на МВР, големи пропуски от страна на прокуратурата. Ако някой подготвя организиран атентат, работата на службите не е да разследват, когато атентатът бъде извършен, а работата на службите е да упражнят превантивна дейност, да възпрат евентуалния извършител.

Съгласна съм с вас, и ето сега чета, в излиза информация от МВР, че Алексей Петров е бил с трима души охрана в момента на фаталната стрелба, с него е имало трима охранители. Това е съобщил главния секретар на МВР Петър Тодоров пред журналисти.

Явно те са били изненадани, явно те са били изненадани. Ние не знаем нищо нито за оръжието с което е било извършено покушението все още.

Да, има много неизвестни, така е.

Има страшно много неизвестни, по начина, по който вие описвате ситуацията, пресъздавайки онова, което знаем от медиите, аз мога да подозирам, че това не е дейност, не е акт, извършен от един човек. Подозирам, че са били поне двама, ако не и повече, но истината е, че това са просто спекулации, защото ние не знаем всички факти. Но колкото и да са били те, в тази ситуация МВР се проваля в превантивната си дейност.  

Очевидно е било планирано добре това покушение.

Aко един човек сам планира едно покушение, той по някакъв начин се снабдява с оръжие, извършва го, тогава наистина в значителна степен е по-трудно една подобна организация от един човек да бъде разкрита и предотвратена от органите на МВР. Само, че аз съм скептичен, че това е действие на един човек. Според мен, това е акт, който е организиран от няколко човека, но пак казвам, това е спекулация, просто споделям своето мнение. Би трябвало, относно дейността на тези хора да има превенция. За съжаление, в това покушение ние имаме и политически контекст. Защото в последните седмици Алексей Петров се появи като своеобразен балансьор.

Имаше доста публични изяви, да, това е факт.

Да, да, той помогна за реализацията на т.нар. “сглобка", но не коалиция. Това не е тайна. Проблемът е, че когато един такъв човек е убит, това наистина сочи за сериозен пропуск от страна на правоохранителните органи, защото има логика заинтересованите да няма подобна конструкция, подобно правителство, да потърсят лостове за влияние в тази сложна международна ситуация, това правителство да бъде разклатено, независимо дали то е добро, лошо, по какъвто и начин то да функционира. Ние можем да изхождаме от хипотезата, че това е било политическо престъпление, целящо смут в състава на настоящия кабинет.

Не трябва да пренебрегваме и факта, че до нас достигна информация за подготвяни покушения срещу 5 политически лица в България. Ние не знаем техните имена, и не знаем дали Алексей Петров не е бил един от тях. Определено има сериозен международен външен натиск да няма проевропейско и пронатовски настроено правителство в България и това е явно, то не е тайна за никого. Има страшно много хипотези.

И на фона на всичко това, и знаем българите, които бяха уличени в шпионаж. Какво се случва и какво, според вас, може да се готви? Защото, ако това, според вас е едно предупреждение и сигнал за нещо, то да разбирам ли, че очаквате още по-голямо?

Аз просто в момента излагам хипотези. Много ми е трудно да градя очаквания в условията на толкова много неизвестни. Но това, което със сигурност мога да кажа е, че трябва да има много съществена реформа в средите на МВР, което аз не вярвам да се случи, но трябва да има, особено по отношение на отговорните по линия на тежките престъпления, убийствата конкретно. Защото това е преди всичко е техен пропуск и най-вероятно, ако хипотезата за международния елемент се окаже обоснована, а не просто хипотеза, това би било и пропуск на българското контраразузнаване.

Все пак, Алексей  Петров беше човек, който имаше амбиции за реванш в системата, имаше хипотеза, че той ще оглави ДАНС, че ще работи по линия на контратерор, това очевидно няма да се случи. Има страшно много евентуални мотиви, които биха могли да провокират извършването на една подобна екзекуция. Разбира се, може да се окаже, че това е чисто битов казус, и всичко, което говорим до тук, е напълно в сферата на размишленията, нищо повече.

Тоест, допускате и този елемент, не поръчково, а чисто битов казус, просто?

По-скоро аз съм скептичен, но не го изключвам.

Още по темата: общо новини по темата: 100
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
31.12.2023 »
24.12.2023 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: