Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
25 лекарства за диабет липсват напълно в страната, а 21 от тях се изнасят ежегодно
Автор: Самуил Иванов 21:49 / 07.08.2023Коментари (0)325
© Фокус
25 лекарства за диабет липсват тотално - сред тях инсулини и много други. От тях седем инсулина, а 21 от тези липсващи медикаменти се изнасят. Вчера излезе информация от министерството за единия тип от инсулините, който няма да се внася през цялата година. От този тип инсулини обаче са изнесени над 22 799 опаковки за последните шест месеца. Според асоциацията това количество е достатъчно аз покриване на нуждите на болните в страната. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по здравеопазване в 49-ото Народно събрание във връзка с дефицита на лекарства за захарен диабет. 

"Количества има, но някак си те изчезват или не стигат до всички аптеки. Според нас има аптеки в привилегировано положение. Имаше работни групи в предишното министерство, където се търсеше решение. Български фармацевтичен съюз е направило редица предложения още през ноември миналата година. Имаме и законопроект, но нямаше действия нито чуваемост", заяви председателят на БФС Димитър Маринов.

"Проблемът е да не се накърнят определени интереси. Не се прави нищо кой знае какво", каза още той.

Председателят на БДС заяви още, че при използването на хартиени рецепти има възможност за злоупотреби, тъй като може да се преписват всякакви неща. 

"Тръгва се към едно залитане на промяна на проценти за съответни месеци, но трябва подробно и точно да се обмисли начинът на дефиниране на недостига. Не искам да отварям темата за електронните рецепти. Губи се огромен обем от информацията. Няма как да се извършва контрол при лекарствата. При хартиени рецепти всеки може да си препише каквото реши", обясни Маринов.

От Асоциацията на собствениците на аптеки заявиха, че към момента липсват 392 лекарства по лекарско предписание. Тези лекарства не могат да бъдат доставени и съответно отпуснати към пациентите. 166 от тях се изнасят извън страната. Според данните им списъкът на лекарствата, които се изнасят, е над 500.

Според асоциацията проблемът е не в износа, а в броя на онези, които са на квотен принцип. Те обясниха, че в списъка на изнесените лекарства се включват само онези, които са част от позитивния списък, но за много други не се води статистика, въпреки че сред тях има антибиотици, които са важни за хората.

Министър Хинков каза, че още проблемът е много сложен. Той изрази своята загриженост за ситуацията и обясни, че трудно разбира това, което се случва. Той даде пример с Гърция, в която всички лекарства са налични.

Още по темата: общо новини по темата: 1093
21.05.2024 »
21.05.2024 »
20.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Зелен преход
Зърнената сделка
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: