Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това момиче се превръща в една от най-обичаните първи дами на САЩ и любимка на всички жени по света
Автор: Цвети Христова 16:47 / 28.07.2023Коментари (0)312
Загадката на Sofia24.bg е свързана с това малко момиче, което е родено на 28 юли 1929 година в Саутхемптън, Ню Йорк. Тя е любимка на всички жени по света и все още е една от най-обичаните първи дами в САЩ. Преминала е през деветте кръга на Ада, но оставя голям отпечатък в историята и в сърцата на хората. Тя е със смесен ирландски, шотландски и английски произход, въпреки че семейството ѝ твърди (няма доказателства), че са от стар френски аристократичен род. Тя има сестра Керълайн, а когато е на 13 години, родителите ѝ се развеждат и тя преживява тежко развода им и втория брак на майка си. 

Любимите ѝ занимания от детството са езда, четене на книги, писане на поезия и рисуване. Тя е много близка с баща си, но отношенията с майка ѝ остават студени и дистанцирани. Познахте ли я? Преди да бъде Джаки Кенеди и много преди да бъде Джаки Онасис, тя беше Жаклин Лий Бувие. Тя е съпруга на президента Джон Кенеди и първа дама на САЩ в периода 1961 – 1963 година. Любопитно е, че Джаки е била сгодена за друг мъж, когото познава само от няколко месеца преди да стане първа дама на САЩ, но в крайна сметка разваля годежа и се жени за Джон Кенеди. 

Потеклото й е "фалшифицирано", тъй като майката й винаги се е опитвала да запази привилегирован образ в обществото, преследвайки статута на семейство от висшата класа. Въпреки че в действителност Джаки е само 1/8 французойка, тя носи френското моминско име Бувие, а майка й се представя за потомка на френските католически аристократи. В действителност обаче нейните предци са били ирландски селяни, които имигрирали в Америка. 

Сватбената рокля на Джаки е висша мода, достойна за бъдещата първа дама, но тя я е намразила след една проба, защото "акцентира върху плоските й гърди" и "я кара да изглежда като абажур". Самата тя е искала сватбената церемония да е малко събитие в тесен кръг, а не публична сензация. Освен това, е искала баща й да я отведе до олтара, но майка й се е погрижила да каже на бившия си съпруг, че не е добре дошъл. 

Джаки губи три деца. Първото й дете се казва Карълайн, но преди него тя преживява един спонтанен аборт и едно мъртвородено бебе. След раждането на сина си Джон-младши тя губи още едно дете. Двойката не е щастлива в отношенията си и заради това преди президентските избори Джаки иска развод. Бащата на Джон Кенеди, опасявайки се, че такова действие ще унищожи шансовете на сина му да стане президент, предлага на снаха си 1 милион долара, за да остане.

Джон и Джаки  са в Далас, за да поведат новата президентска кампания. Двойката обикаля града с официален кабриолет. Профучават няколко изстрела, два от които раняват смъртоносно Джон. Това е краят на митичната двойка. На 20 октомври 1968 г., овдовялата първа дама отново смайва света, като се омъжва повторно в Гърция. Нейният избраник е Аристотел Онасис. Още по време на управлението на Джон Кенеди - Онасис е един от най-богатите и успешни бизнесмени в света. Той е собственик на авиолиния и притежава империя в транспортирането на стоки. Онасис е и един от топ играчите в бизнеса с петрол, злато и недвижими имоти. Той има афера с оперната прима Мария Калас преди да вдигне сватба с Джаки.

През 1973 г. синът на бизнесмена загива в самолетна катастрофа и здравето на предприемача рязко се влошава. През 1975 г. той умира от белодробна недостатъчност. На 45 години Джаки отново е вдовица. Тя се отдава на работата като редактор на книги и избягва журналистите. Запознава се с дългогодишния си партньор Морис Темпелсман, но никога повече не се омъжва.

Джаки си отива на 64 години през 1994 г., няколко месеца, след като е диагностицирана с рак. След като разбира, че лекарите няма какво повече да направят за нея, тя се оттегля в апартамента си на "Пето авеню". Джаки е погребана до първия си съпруг, а на надгробната й плоча пише Жаклин Бувие Кенеди Онасис.

Още по темата: общо новини по темата: 5829
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/972 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: