Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любомир Кючуков: В момента почти 50 процента от гражданите на РСМ смятат България за враг 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:14 / 25.07.2023Коментари (0)368
© NOVA
Проблемът е, че тази агресия, "македонизмът" – винаги е съществувал като държавна политика през последните 100 години, откакто тази територия е част от кралството на сърби, хървати и словенци, а след това от Югославия. Но това, което се боя, че ние постигнахме през последните 5 години е, че превърнахме македонизма от държавна политика в обществена нагласа. Защото, ако до преди 5 години по официални данни по-малко от 2 процента от гражданите на РСМ смятаха България за враг, то сега достигнахме до ситуация, в която този процент доближава 50 на сто. Случи се това, че ветото на ниво обикновени хора беше изтълкувано като спиране на държавата от основната цел на всички граждани, а именно присъединяване към ЕС. Това засили антибългарската кампания.  Това заяви в ефира на NOVA  бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, коментирайки новината, че с 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент прие българите и други пет националности да бъдат вписани в основния закон на югозападната ни съседка.

"Решението на Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент е знак, че кабинетът в Скопие прави всичко възможно да изпълни всички условия от преговорната рамка с ЕС едно, от които е вписването на българите в конституцията, за да започнат реалните преговори с Брюксел. А съотношението на гласовете на депутатите показва трудностите, с които ще се сблъска правителството с оглед на факта, че управляващите нямат необходимото мнозинство от 2/3 в парламента", подчерта той.  

По думите му опозицията в Скопие разполага с достатъчно гласове, за да блокира тези промени. "ВМРО-ДПМНЕ има дълго и агресивно поддържана позиция по отношение на този въпрос. Тя се подкрепя и от още няколко по-малки партии в парламента.  За сега не цари особен оптимизъм, че тези промени могат да минат в пленарна зала. Едно е ясно – ако това не се случи, то РСМ няма да може да започне преговорите за членство в ЕС. Има и времева рамка. Очаква се до ноември ЕК да представи резултатите от така наречения "скрийнинг" тоест  преглед преди отварянето на преговорните глави. Ако до тогава не е изпълнено това условие, има реална опасност РСМ и Албания да бъдат разделени и Тирана да започне реалните преговори, а Скопие – не", посочи той.

Кючуков обясни и кои точно са народите, сред тях и българския, които трябва да бъдат вписани в конституцията на РСМ. "Сега е записано "македонският народ и части от още шест народа". Сега към тези шест народа ще се добавят допълнително шест народа и ще стане "македонският народ плюс части от още 12 народа", един от които ще бъде и българския. Така че ние ще станем едно от 12-те народи, които съставляват народна на РСМ", подчерта той. И допълни: "Скопие вече не преговаря с България по този въпрос. РСМ преговаря с ЕС. Тоест преговорната рамка не може да бъде променена, и ако те не изпълнят  това условие просто няма да има напредък".

Кючуков е категоричен, че за него вписването на българите в северномакедонската конституция не се вписва в българската кауза и позицията на София по отношение на етническото развитие и еволюция на населението в РСМ. "От гледна точка на процеса ние поставихме критерии, които трябва да изпълнят и който не могат да не изпълнят. В краткосрочен план ние печелим от това. В дългосрочен план, това, което казваме с това вписване е, че има българско – условно наречено малцинство или част от народ, както там е записано, и небългарско мнозинство. На практика конституционно точно това се фиксира. при преброяването се боя, че при тези 12 части от народи, които са записани, ние ще се класираме между 8-мо и 10-о място. Хората, които са заявили себе си като българи към момента са около 4 хиляди, а с оглед на натиска там – при следващо преброяване ще са много по-малко. А натискът там е много сериозен".

Още по темата: общо новини по темата: 710
10.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
07.05.2024 »
27.04.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/119 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: