Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Актьорът, който играе Рене Артоа в хитовия сериал "Ало, ало", е правил интервю с легендите от "Бийтълс"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:23 / 13.07.2023Коментари (0)254
Помните ли английския сериал "Ало, ало“? Това е комедия, излъчвана по BBC през 80-те и началото на 90-те години на XX век. Автори на сериала са Дейвид Крофт и Джеръми Лойд, които заимстват идеята от известния британски сериал "Тайната армия“, излъчван 5 години по-рано. Sofia24.bg ще ви разкаже за сериала и за актьора Гордън Кей, който влиза в ролята на главния герой Рене Франсоа Артоа. Основният персонаж е собственик на "Кафене при Рене" и около него героите са не по-малко запомнящи се и колоритни.

След пускането си сериалът постига голям успех и от BBC решават да му увеличат бюджета и да продължат излъчването му. Така се стига до снимането на 9 сезона, с общо 86 серии. Пилотният епизод е излъчен на 30 декември 1982 г., първи епизод е излъчен на 14 септември 1984 г., а последният епизод на 14 декември 1992 г. На 17 август 1994 г., по случай 10 години от първия епизод на сериала, е пуснат в ефир "Най-доброто от "Ало, ало!“, който съдържа избрани моменти от сериала. През 2007 г., по случай 25-годишнината от създаването на сериала, е направен документален филм включващ нови сцени, снимани на живо пред публика. Филмът се казва "Завръщането на Ало, ало!“.

Действието се развива по времето на Втората световна война, в малкото френско градче Нувион и ни разказва историята на Рене Артоа. Германците са окупирали градчето, взимайки със себе си всякакви ценности, между които и картината "Грешната Мадона“ (онези, които са гледали сериала, я знаят като "Грешната Мадона с големите бомби“) от Ван Кломп, първоначално конфискувана от полковник Фон Щрьом и неговия помощник-капитан Ханс Гееринг. Комендантът на градчето фон Щрьом решава да я запази за себе си, за да я продаде след края на войната. Хитлер също иска картината "Грешната Мадона“ за да я подари за рождения ден на Ева Браун и изпраща хер Ото Флик от Гестапо в града, за да я намери, но хер Флик я търси, за да я запази за себе си. Той е племенник на Хайнрих Химлер.

В същото време Рене е принуден да работи за Съпротивата. Главният водач на Съпротивата, Мишел Дюбоа (кодово име – Синегушка), обяснява на Рене, че трябва да крие в дома си двама английски летци – офицери Феърфакс и Карстиърс. Полковник Фон Щрьом и капитан Ханс Геринг, в опита си да се скрият от Гестапо, както и да скрият картината и един ценен часовник с кукувичка, виждат британските летци. Рене ги убеждава да не го издават, в замяна на което той ще намери копие на картината, за да могат те да продадат картината след войната.

Рене е принуден да бъде добър с германците, за да не го застрелят, също така трябва да бъде добър и със Съпротивата, иначе те ще го застрелят, защото е добър с германците. Трябва да бъде добър и с жена си Едит, защото, ако тя разбере, че има връзка със сервитьорката от ресторанта Ивет, ще го застреля. А ако Ивет разбере, че Рене има връзка и с другата си сервитьорка Мария, тя ще го застреля. Така приключенията на Рене започват.

Действията на епизодите се развиват около криенето на картините и реализирането на безумните планове на Мишел за бягството на британските летци. Сериалът е много приятен за гледане, благодарение на британския хумор и самоиронията на тема война. Абсурдните ситуации, които се случват с Рене, жена му – мадам Едит, Мишел, английските летци и германците могат да разсмеят до сълзи всеки зрител. Това шоу също успя да "роди" на българска почва един куп лафове, които повтаряме и до днес, като сред тях са "Амма че си глупава, жено!" и "Добрютро!".

Актьорът Гордън Кей е роден на 7 април 1941 година в Хъдърсфийлд, Англия, в семейство на работник. Майка му го ражда, когато е на 42 години. Той е единственото дете в семейството. Гордън Кей грае ръгби в отбора на Молдгрийн ARLFC. След училище работи на три места, а именно в Хъдърсфийлдското радио. Любопитен факт е, че той прави интервю с групата "Бийтълс" през 1965 година.

Той също така работи в текстилна фабрика и във винена фабрика. Работил е и във фабриката за трактори в Западен Йоркшър. Първата му роля е в популярния сериал от 1969 година "Коронейшън стрийт“. През 1982 г. Дейвид Крофт го кани да изиграе ролята на Рене Артоа в популярната комедийна поредица "Ало, ало!“. Кей приема и се появява във всичките 84-епизода (1982 – 1992) на сериала.

През 2007 година се е включва в турнето на "Ало, ало!“, но след това решава, че е време за активна почивка и отказва публични изяви. в момента Кей е пенсионер и се старае да води спокоен начин на живот. През 1989 г. написва книга за хитовата си роля в "Ало, ало“, която озаглавява "Рене и аз: Нещо като автобиография“. В нея той предоставя на читателя записки от своите преживявания през младежките си години на срамежлив гей с наднормено тегло.

На 25 януари 1990 година скеле пада върху главата на актьора и го ранява тежко. 10 седмици Гордън Кей е в кома, от която излиза и се възстановява успешно. Макар да не може да си спомни подробностите по случката, той до края на живота си има белег на челото, който му напомня за нея. На 23 януари 2017 г. на 75 години Кей умира в дом за възрастни хора.

Той почина след 2-годишна борба с деменция. Смъртта му натъжи милиони хора по целия свят. Деменцията, от която е страдал актьорът, е неврологично заболяване, водещо до загуба на паметта. Медицината все още не познава ефективно лечение за тази болест.

В края на живота си актьорът дори не е разпознавал близките си. Не е познавал и себе си. Разказвал е какви ли не неща, но нито едно от тях не е имало смисъл. Просто е живял в свой собствен малък свят.

Оказва се, че въпреки че е имал безброй фенове, Гордън Кей винаги е бил изолиран и самотен. Нямал е братя и сестри, само няколко братовчеди. Никога не се е женил, борил се сам до края на живота си.

Още по темата: общо новини по темата: 5829
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/972 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: