Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Теодора Димова: Клипът на Андреа на гроба на Вазов е безобразие!  
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:44 / 13.07.2023Коментари (1)229
©
Клипът на Андреа на гроба на Вазов е безобразие! Това каза известната писателка Теодора Димова. Авторката на нашумелия роман "Майките" преди дни стана носител на националната литературна награда "Иван Вазов".

"Честно да ви кажа, не съм гледала клипа на Андреа, но знам за какво става дума", уточни писателката. Най-малката дъщеря на класика Димитър Димов обаче не скри мнението си за "акцията" на фолкпевицата, която вече предизвика цунами от гневни коментари в социалните мрежи.

"Не смятам, че на този клип трябваше да се обръща такова внимание. По този начин му се придава стойност, каквато той няма", казва писателката. "Такива безобразия като клипа на Андреа трябва да се отминават, защото акцентирането на медиите върху тях не води до положителни неща", допълва Димова.

В словото си при връчването на авторитетното литературно отличие на името на Патриарха на българската литература в Сопот Димова изтъкна, че напоследък много светини от родния пантеон са поругани. В речта си наследницата на автора на "Тютюн" не посочва конкретните имена на бележитите ни сънародници, станали според нея обект на присмех през последните години. Теодора Димова поясни, че това не се налага, "защото у нас буквално всеки човек е подложен на поругание".

"На всеки може да се присмеем, всеки можем да обидим, особено ако това е анонимно", споделя с горчивина една от най-награждаваните бг белетристки. Това според нея се дължало "на влошените обществени отношения напоследък у нас". И подчерта, че отношението към Дядо Вазов след промените наистина претърпя сериозна промяна. От класик с ранг на Патриарх на българската литература, той "прескочи" в жълтите хроники на първите таблоидни издания след промените.

През вече далечната 1993-а известен таблоид посвещава материал на... сърцето на Иван Вазов. То и досега се пази в стъкленица в къщата музей на писателя. В статията се разказва, че сърцето на класика било прекалено голямо и най-пикантното - че "продължавало да расте" в стъкленицата. Легендата е подкрепена с "мнението" на бивш служител в къщата музей, който, разбира се, не дава рационално обяснение на "феномена".

В началото на милениума в сп. "Театър" и пловдивското списание "Страница" е публикувана пиесата "Вазов в редицата на Фибоначи" от четирима български автори, основатели на групата за "културен тероризъм" "Рамбо 13". За първи път пародията е представена на живо през 2005 г. в известно столично артателие и предизвиква бурния възторг на публиката.

На финала на скандалната творба, която нито един български театър не се осмелява да постави и досега, се появява мажоретка в трико, която се катери по пилон с националния трибагреник. След близо две десетилетия Андреа се е присетила за този похват, възмутил навремето до дън-душа литературните пуритани и квази патриотите, предава "България днес".

Самата певица не открива нищо осъдително във видеото до "вечния дом" на Иван Вазов, в който тя изпълнява кавър на известен сръбски хит. Бившата любима на Кубрат Пулев поясни, че за нея това е дан на уважение към класика, който е бил влюбен в нейната прабаба. Тя, бабата на Андреа, била известна столична красавица, оперетна певица, замествала в постановки примата Мими Балканска. Дядо Вазов бил очарован от нейната визия и талант и й подарявал червени рози. Андреа в момента пише книга за своята прабаба, за баба си, дългогодишна режисьорка в Народния театър, и за себе си, тяхната достойна по думите й потомка.

Още по темата: общо новини по темата: 5829
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/972 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.07.2023 г.
0
 
 
В България ку**ите и пе*алите си правят каквото искат. За тях морал, чест и достойнство не съществува интересуват се само от пари дрога и алкохол. Долна измет
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: