Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Михаил Белчев разкри на кого е посветил хита "След десет години"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:42 / 13.06.2023Коментари (0)278
©
Написах песента "След десет години" за Владимир Заимов, който беше гениален български математик. Вечният абитуриентски хит "След десет години" на ФСБ е посветен на неговия покоен приятел от детинство Владимир Заимов, разкри Михаил Белчев. Гениален математик, внукът на ген. Владимир Заимов загива само на 25 години при самолетна катастрофа край Харков през 1972-ра. В текста на безсмъртното парче Белчев е написал "22", защото последната среща на изпълнителя и Заимов-внук в България се е състояла, когато и двамата са били на тази възраст.

"Най-близкият ми приятел загина в самолетна катастрофа - Владко Заимов, внук на ген. Владимир Заимов. С него бяхме съученици в техникума "Попов", седяхме на един чин. Приятелството ни продължи и след завършването. Загубата за мен бе много голяма и така се роди текстът", сподели Михаил Белчев в студиото на БНТ пред водещия Косьо Филипов. Естрадният ветеран добави, че пише автобиографична книга, в която ще разкаже историята на тази дружба и на самата песен.

"България Днес" научи от сестрата на Владимир Заимов - Анна Заимова, известен изкуствовед и журналист, кратката, но изключително ярка биография на нейния полубрат. По думите й той е бил син на Евгения (Жени) Заимова, първата съпруга на баща й - офицерът и дипломат в няколко държави Стоян Заимов.

"С нея са имали син Владимир, който за съжаление почина много млад. Били са в Италия, но баща ми са го привикали, той е бил царски офицер и военно аташе в Италия, знаел е, че ще го арестуват и няма да се върне. Затова Жени с брат ми е останала в Италия. Тя е била изключително ерудиран човек, много е пеела, добре е рисувала, писала е стихове... Но остава съвсем сама в чужда страна и тогава баба ми успява да я убеди, че на това дете ще му бъде много трудно и отива да го вземе. Жени остава в Италия и има един много труден и тежък живот. Аз не знаех, че Владимир ми е полубрат и много го обичах. Той беше изключително талантлив математик, един от първите шефове на конструкторското бюро за първите български компютри и се надяваше един ден и България да прави компютри, но за съжаление през 1972 г. , на 20 и няколко години, почина. Работейки над един много голям проект на СИВ, както той ми обясняваше - все едно "машина с мозък", заминава на командировка в Харков и там пада самолетът им", спомня си Анна Заимова.

Хитът "След 10 години" е създаден по песента на италианската група Le Orme - Amico di leri ("Приятел на вятъра"), но с текст на Михаил Белчев, който няма нищо общо с оригиналния. Създателят на ФСБ Румен Бояджиев разказва:

"Тогава нашият състав още не съществуваше. Чакахме момента, за да се появим на сцената с нещо наше. Искахме да направим албум и през 1976 г. това се случи. Той съдържаше наши аранжименти на хитове и "След 10 години" беше сред тях. Помолихме Мишо Белчев да напише български текст. Нямахме претенции да се придържа към оригинала или към някаква конкретна тема. Песента доби голяма сила и си позволихме да направим нова версия и клип. Песента стана емблема на раздялата и на бъдещите срещи. Текстът направи песента толкова силна."

Още по темата: общо новини по темата: 5829
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/972 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Лято 2024
Евроизбори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: