Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (1)
Медалистът от Европейското по борба Георги Вангелов: Искам титла и да остана в историята
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:07 / 24.04.2023Коментари (0)129
© БФ Борба
Георги Вангелов, европейски бронзов медалист по борба свободен стил в категория до 57 кг от Загреб 2023 година, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на фокус" на радио "Фокус".

Здравей, Георги. Честит пореден медал от европейско първенство!

Здравейте. Благодаря.

Това е трето отличие и трети бронз за теб от шампионат на "Стария континент" при мъжете. Доволен ли си от представянето си?

Искаше ми се да съм на по-високо стъпало на стълбичката. Мисля, че вече ми е време и някак си го чувствах, че сега е моментът, но неудобен съперник ми е този турчин (Сюлейман Атлъ). Пак загубих с минимална разлика, с една точка. Имаше една ситуация спорна, където можеше да се дадат две точки, в която и аз направих грешка, че не си я използвах в началото на срещата, може би там допуснах да ме поведе с повече точки. Яд ме е, че съм на трето място. Все пак съм доволен, че имам медал, че не съм без медал, защото няколко пъти ми се случи пък и да пропусна медала за бронза след това. Щастлив съм от това, че се събрах за бронза и излязох и си го взех, но пък съм недоволен, че не съм първи.

Остана впечатление у зрителите, че не си доволен от бронза!

Искам да си взема титла, да си изпиша името със златни букви, да си остана в историята. Защото всички помнят шампионите, все пак има много медалисти, но шампионът е един.

Беше много близо до това да стигнеш големия финал, но както и ти каза, турчинът Сюлейман Атлъ те спря. Той е двукратен еврошампион и носител на множество медали от световни и европейски първенства. От него загуби минимално. Той ли е Рубиконът за теб на големи форуми? Мисля, че точно той те спря миналата година.

Да, за втора поредна година от него загубих. Вижте, близка борба...така е, просто са равностойни срещите и много, една малка грешка може да обърка цялата среща.

След схватката за отличие, където тушира грузинеца Роберти Дингашвили, заяви, че в подготовката ти помага и големият Руди Великов, който е легенда и един от последните ни световни шампиони в свободния стил. Промени ли нещо в твоята борба той?

От скоро тренираме заедно, така че много ми помага, много съм благодарен. Той ме е на първо място приятел, много съм му благодарен, че ми помага, и сега и като треньор, за кратко време успях да понауча някои неща. Но все пак не сме тренирали толкова дълго време, трябва ми още време, мисля че ще се получат нещата.

Каква оценка си даваш за представянето на Европейското, ти, и като цяло на отбора в свободния стил?

За моето представяне оценката – не е блестяща, но за отбора е добре, според мен отборът направиха хубави срещи всички. Мислех, че на 70 кг Рамазан Рамазанов можеше да стане първи, на 74 кг Али Умарпашаев можеше да се сбори много по-добре, но просто имаше проблеми, операция му правиха, не е тренирал, не е във форма. На 92 кг Батаев се наложи да не дойде. Така че можеше отборът да има поне още два медала. И мисля, че върви във възходящ ред отборът.

На какво отдаваш успехите в свободния стил от последната година? След дълга "суша" от отличия започнахте редовно да печелите медали на големи състезания.

Ами това може само да ни радва. Какво да ви кажа, макар че сме малко пренебрегвани, все пак ние се справяме, и това може само да ни радва.  Мисля, че можем още да направим, мисля че не сме свършили нещо блестящо, все пак нямаме европейски шампион, нямаме медал от световното първенство, нали, може да се справим много по-добре, ние гоним много по-високи цели. Тренираме силно, всеки се раздава и се мъчим, но не е това, което ни е крайната цел. Мога да кажа поне за тебе си и това, което виждам от отбора, е, че гоним още, искаме по-високи отличия, искаме да имаме шампиони.

Световната федерация ще върне състезатели от две от най-силните държави в твоя спорт: Беларус и Русия още след Европейското. Какво е мнението ти по този въпрос?

Политика и спорт за мен не трябва да се смесват. Все пак, колкото и да е по-добре за нас да ги няма руснаците, това не е правилно, защото те също тренират, и са отдали толкова години от живота си, така че те трябва да се борят.

Тази година Световното първенство ще бъде отново в Сърбия. То ще е по-специално, защото ще се печелят квоти за Олимпийските игри в Париж. Предполагам усилията ти са насочени натам?

Да, мога да кажа, че е изцяло фокусът ми е натам. Даже на това Европейско първенство в последния момент реших да свалям на по-долната категория, сега се боря на по-горната, която е неолимпийска. Но фокусът ще е изцяло върху световното първенство, и живот и здраве, да направя хубава подготовка, да нямам травми, и се надявам там да е по-добро класирането.

На Игрите в Токио завърши на пето място. Сега да очакваме нещо повече в Париж, така ли?

Първо трябва да взема квота за Париж, и тогава.

От Световното целта е квота или евентуално и медал, защото до шесто място ще се дават квотите?

Целта е медал. Искам първото място навсякъде, искам просто да си запиша името в историята, разбирате ли? Навсякъде целта е само първо място, макар че не съм го взимал досега.

Пожелаваме ти го. Ако имаш още нещо какво да добавиш?

Благодаря ви на вас за интервюто.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Световни тенис звезди питаха неудобни въпроси Григор Димитров
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: