Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Европейският вицешампион Благой Тодев: Искам три златни медала от Световното
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:16 / 23.02.2023Коментари (0)225
© БФ Биатлон
Благой Тодев, европейски вицешампион по биатлон за младежи в индивидуалната дисциплина на 15 км от шампионата на "Стария континент" в Латвия, за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус". 

Здравей, Благой! Поздравления за сребърния медал на европейското за младежи. Той обаче можеше да бъде златен. В преследването също малко не ти стигна за отличие. Ти как оценяваш представянето си на форума в Латвия?

Разбира се, че не съм от най-доволните състезатели. Без никакъв проблем можеше и трите да са златни медали. Малки грешки в организацията според мен, също така и условията не бяха в моя полза последния ден. Доволен съм все пак – един медал. Можеше и без него, можеше и с три. Така че доволен съм.

Имаше ли някакви проблеми по време на форума или преди него, които да възпрепятстват по-доброто ти представяне?

Първият ден грешка в последната стрелба ми костваше златото. В спринтовата дисциплина, преди това имахме щафета, в която за жалост смесена щафета 2 момчета и 2 момичета, при която първият пост падна и счупи пушка, не успяхме да участваме. Аз и Лора Христова участвахме в единична смесена щафета в същия ден, за жалост там доста грешки ни костваха отново медали, като при първото предаване бяхме убедително първи, след което нещата се затапиха леко със стрелбата. В спринтовата дисциплина допуснах грешка със стартовата група, избрах първа група. Условията бяха тежки отпред, след което задните номера естествено успяха доста добре да се представят по трасето, но в преследването вървях убедително втори до последната стрелба, където доста силен вятър ми костваше медала – 4 наказания в последната стрелба и така не успях да достигна медалите отново.

Имаше любопитен момент на стълбичката, когато спечели сребърния медал. Тогава ти взе украинското знаме. Да ни разкажеш за този момент и защо го направи?

По принцип не мислех да давам обяснения, но след като доста от хората негативно се обърнаха към мен в социалните мрежи и така нататък, реших все пак да кажа защо е. Украинците доста често ми помагаха през този сезон. Доста интересен сблъсък имах с точно този отбор, изобщо не съм очаквал. През лятото на някои тренировки тренирахме заедно, през зимата украинският отбор ми помогна първо да предотвратим травмата, с която започнах сезона, да не стане нещо по сериозно и да не бъда аут през цялата година. Точно в Латвия ми помогнаха с избора на ски и съответно ми даваха информация по време на състезанието. Затова в крайна сметка реших и не само за първия старт, и за всички ни, те ми помагаха с избора на ски, реших просто да им се отблагодаря, като покажа точно това – тяхното знаме заедно с мен. Това беше жест.

Как се прие този жест и примерно от Българска федерация по биатлон?

Българска федерация по биатлон по никакъв начин не ми е казала и не е имала проблем с това. Доста от хората имаха проблеми от социалните мрежи, но пък и голяма част от тях ме подкрепиха, особено след това украински хора ми писаха в социалните мрежи с огромна радост и подкрепа за това, което направих.

Миналата година стигна до медал сребърен на шампионата на планетата за юноши, който се проведе в САЩ. Тази година ще атакуваш ли златото в някои от дисциплините и въобще поставил ли си цели за форума в Казахстан?

Естествено, че гоня златото. Това ми е мечта от малък. Миналата година лек се изложих в моята, така да се каже, коронна дисциплина, в която стана европейски, на дългата дисциплина останах 16-и, което пък ми донесе Кристалния глобус, късметлийски се получиха нещата за да взема Кристалния глобус. Тази година естествено се целя в злато. Три поредни пъти ако стана световен шампион, нормално е, че няма да откажа. Това са нещата, които си поставям за цел.

Значи целта ти е 3 златни медала в 3 дисциплини на Световното, така ли?

Разбира се, че гоня върха. Ясно е, че там има изключително много конкуренция, много силни състезатели, които участват на Световните купи за мъже, и ще е доста трудно, но разбира се, гоня най-високото ниво.

На Европейското за младежи и девойки Лора Христова взе 2 отличия: сребро и бронз. Какъв е коментарът ти за нейното представяне и представянето на отбора ни там?

Лора Христова по всичко си личи, че се опитва да ме задмине по медали от международни състезания. За щастие тя вече има 3. Лятото на световното стана трета, сега трета и втора. Много се радвам за нейните успехи. Отборът се представи много добре. Личи си, че има и доста изграждане в младите състезатели и се надявам всичко да продължи. Заедно с подкрепата на федерацията вярвам, че всичко ще върви към по-добре.

За финал очакванията ти и въобще целите си до края на сезона?

За жалост този сезон, като изключим медал от европейското, за мен е нулев: Контузия в началото на годината, след това няколко пъти и заболявания, и изобщо не мога да покажа това, на което съм способен. Остава ни Световното в Казахстан и последна купа в Осло, Световна купа за мъже, и просто не знам какви очаквания да имам при мъжете, за младежите ясно, че гоня върха. Може би в последния етап искам да покажа едно прилично класиране.

Добре. Благодаря ти много за това интервю. Успех ти пожелавам!

Благодаря.

Георги КУСИТАСЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Нургюл Салимова изпусна победа, но намали разликата с първата на Турнира на претендентките
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: