Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Доброто ченге Алекс Фергюсън и неговият случай "Бербатов"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:24 / 17.04.2010Коментари (0)1814
© Blagoevgrad24.bg
"Мисля, че подкрепата помага само ако си силен психически и достатъчно амбициозен. Смея да твърдя, че съм точно такъв." Това е цитат от текста "Friends and Supporters" (приятели и привърженици) в широко дискутирания някога блог на Димитър Бербатов. Уви, от въпросната (последна) публикация измина вече месец, а капитанът на националите занемари литературната си страст. Тези дни около него ври и кипи, английската преса настървено го ръфа, а букмейкърите вече обявиха коефициенти за следващия му клуб. Митко обаче не драсва нито ред за емоционалното си състояние и актуалния си светоглед. Може би се е вслушал в съветите на някои пишман PR-специалисти да спре с блогърството, а може би е потиснат и изобщо не му е до писане.

И в двата случая сър Алекс се окaзва прав. Защо споменаваме г-н Фъргюсън ли? Напоследък явно всеки знае какво мисли шотландецът по-добре от самия него, но причината да го намесим е друга. В средата на ноември миналата година той присъства на срещата на "Клуб 1000" в Лондон
Това е неформалната общност на осемнадесeтте мениджъри с повече от хиляда домакински мачове. Въпреки че престижният клуб включва и някои вече починали легенди (като сър Мат Бъзби и сър Боби Робсън), никой от членовете му не може да се мери с постижението на Фъргюсън от близо 2000 мача, повече от половината - спечелени. Ето защо онази ноемврийска вечер речта на шотландеца беше очаквана с особен интерес. Акцентът в нея падна върху "крехките звезди". Това не е пренебрежителен или обиден термин и не се отнася до физическото състояние на модерните играчи, а до психическото им. Според мениджъра днес големите футболисти имат много по-различен характер от онези преди 25 или дори преди 15 години. Някога състезателите са били по-глуповати и нечувствителни, но с тях се е работило по-лесно. Хора като Браян Робсън, Стив Брус, Пол Инс, Рой Кийн и Андрей Канчелскис са били чепати диванета, но когато им се развикаш (или дори хвърлиш нещо по тях), се усмирявали и стягали. На днешните звезди не бива да се караш; това ги притеснява, води до блокаж. Причината не е, че са по-неустойчиви, психически слаби или неамбициозни.
Просто натискът отвън е толкова сериозен че ако и треньорът им се държи грубо, никакъв напредък няма да е възможен. Около тях е пълно с разбирачи (агенти, говорители, PR-съветници, журналисти), които формират мнението им и ги "обгрижват"; пресата, в борбата за тираж, е много по-остра, сурова и безпощадна към тях в сравнение с тази отпреди две десетилетия.

Така на треньора не му остава нищо друго, освен да играе "доброто ченге" в тази подредба, да защитава и пази крехкостта на покупките си, защото всички останали действат против него. Ето как, макар нито веднъж да не спомена Бербатов тази вечер, сър Алекс описа неговия случай. Един интелигентен, чувствителен и безкрайно талантлив футболист е станал "крехък" заради всички, които висят на главата му, хранят се покрай него, независимо дали e на заплата, или увеличавайки тиража си
А собственият му треньор дори не може да му се скара, защото има достатъчно други, които така или иначе го правят; единствената възможност остава добронамереният подход. На наставниците (ако искат да са успешни, а не еднодневки) вече им е иззета функцията да критикуват. Футболът направи ценните си звезди много лесни за атака, дори за разрушение. И Димитър Бербатов, най-харизматичният ни и даровит играч, страда именно от този процес. Пример за това е, ако щете, дори занемареният му блог, стартирал с голям апломб (кой знае по чия идея), критикуван мащабно и изоставен по неясна причина. Уви, това не говори нито за психическа сила, нито за амбиция, а за "крехкост" в смисъла, използван от сър Алекс. Само можем да си мечтаем за времена, когато хейтърите, съпортърите и прочее волни коментатори ще намалят децибелите, за да се чуе гласът и на хора като Фъргюсън. Иначе ще продължаваме да унищожаваме звезди със същата лекота, с която сме ги превърнали в такива. И ако на Албиона, в Испания или Германия могат да си го позволят заради голямото текучество, у нас това е риск, който скоро ще ни отнеме и малкото останала футболна гордост.

Източник: sportline.bg

Още по темата: общо новини по темата: 402
08.06.2016 »
23.07.2012 »
20.05.2012 »
04.04.2012 »
23.02.2012 »
04.01.2012 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: