Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Акад. Христо Григоров: Пандемията извади на преден план темата за доверието
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:12 / 02.02.2023Коментари (0)629
©
Световният годишен доклад за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) под заглавие: “Доверие, равенство и локални действия: Поуки от пандемията от COVID-19 за предотвратяване на следваща глобална криза", съдържа данни за шокиращия брой смъртни случаи от коронавирус – над 6.5 млн. в световен мащаб. Докладът цитира данни на Международния валутен фонд (МФ), според които до края на 2024 г. пандемията ще струва на световната икономика 13,8 трилиона долара. Социално-икономическите последици също са огромни, а косвените въздействия засегнаха живота на почти всяка общност. Нито едно бедствие през последните десетилетия не е имало толкова огромни последици.

Документът разглежда в дълбочина успехите и предизвикателствата през последните три години, отправя и препоръки за недопускането на бъдещи трагедии от такъв мащаб, като предлага шест основни действия за по-ефективна подготовка за бъдещи извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Това са: засилване на превенцията и готовността на местно ниво; използване на местния капацитет, чрез интегрирани здравни системи; изграждане на глобални механизми за солидарност, с помощта на които да се гарантира на всички общности достъп до ваксини, медикаменти, лечение и др.; защита на общностите от социално-икономическите въздействия на извънредни ситуации; събиране, обобщаване и анализ на данни на местно ниво и използването им при планиране на бъдещи действия; засилване на правната готовност за настъпването на извънредни ситуации в системата на общественото здраве.

По този повод председателят на БЧК акад. Христо Григоров заяви: “Пандемията извади на преден план темата за доверието. Беше важно хората да се доверят на здравните власти и на нас, да се съобразят с наложените ограничителни мерки в името на спасяването на човешкия живот". Той подчерта, че истинската готовност означава да можеш да реагираш адекватно при едновременното настъпване на множество опасности. “Съдбата ни е отредила да живеем в свят, в който бедствията и кризите са все по-чести, а техният интензитет е силно увеличен. Ето защо, ние трябва да сме подготвени да посрещнем даже случващи се едновременно различни кризисни ситуации. Това трябва да бъде непрекъснат процес".

За почти две години и половина, чрез дейностите си, свързани с борбата с пандемията от COVID-19 и нейното ограничаване, Българският Червен кръст подпомогна повече от 239 000 души с хранителни продукти, на близо 6 200 души в изолация бяха закупени храни и лекарства, а почти 26 000 получиха психологическа и емоционална подкрепа от психолози на БЧК. Осигурени бяха медицинска апаратура, хигиенни материали, дезинфектанти, както и близо 3 250 000 лични предпазни средства. За да помогне на обществото да се предпази, БЧК успя да достигне с достоверна информация до над 837 000 български граждани. Повече от 10 000 доброволци на организацията работеха неуморно в помощ на най-уязвимите групи от населението.

С пълния текст на Световния доклад за бедствията – 2022 г., можете да се запознаете тук: https://www.ifrc.org/document/world-disasters-report-2022

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: