Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кошмарът на родителите се сбъдна: Три деца заразени с COVID и грип
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:38 / 14.01.2023Коментари (0)743
©
Първи случаи на коинфекция са доказани в Националната референтна лаборатория. Три деца са заразени едновременно с COVID и грип. Това обяви пред "Телеграф“ проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията.

Пациентите са настанени в лечебни заведения в страната. Най-голямото е на 18 години от Русе, а най-малкото - на 1 годинка от София. Третият случай е на 8-годишно, което е хоспитализирано в болница в Пазарджик. По думите на проф. Корсун в пробите се търсят както коронавирус и грип, така също респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и други сезонни заболявания, които циркулират в момента и могат да разболяват едновременно.

"Пробите, които получаваме, се увеличиха значително през последните дни. Само в четвъртък сме получили 108. Оставаме в извънработно време, за да се справим. Освен трите случая на коинфекция регистрирахме и още три случая на грип тип В“, сподели проф. Корсун. Всички тези стотици проби се обработват само от 4 души на общо четири апарата. Два от тях събират по 12 проби, а другите два по 16. "Преди да ги заредим в апаратите, се прави ръчна подготовка. След това самата изолация отнема един час при едните апарати и час и половина при другите. Това е първият етап. Когато се установи положителна проба за грип А или В, започва вторият етап за определяне на подтипа. Това отнема още около час и половина“, разказа ръководителят на лабораторията.

Междувременно трета област иска обявяване на епидемия. След Бургас и Шумен в капана на грипа падна и Стара Загора. Първоначално се появи информация, че там от 17 до 23 януари се въвеждат мерки, а училищата на територията на областта затварят. От здравното министерство обаче опровергаха това, като посочиха, че съгласно изискванията на Закона за здравето при епидемично разпространение на грип и остри респираторни заболявания временни противоепидемични мерки на територията на дадена област се въвеждат само след предварителното им съгласуване с главния държавен здравен инспектор.

"В тази връзка информираме, че към настоящия момент в област Стара Загора не е обявена грипна епидемия“, уточниха вчера от МЗ. Въпреки това такава се очаква още през следващата седмица, защото според прогнозите на здравните инспекции тогава заболяемостта под липите ще надмине 330 на 10 000 души. На крачка от епидемия са и други области, за които се очаква обновяване на данните. През изминалата седмица например епидемични стойности са достигнати и в Габрово, където е отчетена заболяемост от 326 на 10 000. С над 200 заразени на десет хиляди население са били още Ловеч, Пазарджик, Силистра и Ямбол.

В област Бургас епидемията е в сила до понеделник - 17 януари, но при необходимост може да бъде удължена. В област Шумен мерките са в сила до 18 януари включително. По време на епидемията в двете области се преустановяват плановите консултации за бременни жени и кърмачета, профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. На този етап обаче остават плановите операции.

При увеличение в броя на заразените е възможно те също да бъдат временно преустановени. Свижданията в болниците обаче са забранени. Освен това лечебните заведения трябва да предвидят възможност за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други. Що се отнася до учебния процес, от МОН посочиха, че първата стъпка е грипна ваканция и обявяване на неучебни дни, а ако нещата се проточат, при възможност може да се преминава към онлайн обучение. В детските градини пък се провежда засилен филтър, за да не се допускат болни.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: