Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свински грип и скъпо "Тамифлу" направиха здравния министър обвиняем
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:26 / 30.03.2010Коментари (0)695
©
Свинският грип събори министър. Здравният шеф Божидар Нанев подаде оставка, след като прокуратурата го обвини в неизгодна сделка. "С нея министърът е ощетил държавата с над 2,5 милиона лева", съобщи наблюдаващият прокурор по първото дело срещу министър от кабинета "Борисов" Маргарита Немска.

Тя обясни, че Божидар Нанев е подписал два договора за антивирусния препарат срещу свински грип "Тамифлу" на доста по-висока цена от тази, която е била предложена от друга фирма. А доставката на таблетките е извършена месец и половина след като бе обявен краят на грипната епидемия. "Става дума за много тежък случай", категорична бе Немска.

По случая с Нанев са работили агенти от ДАНС, като лично премиерът е наредил проверка. Преди ден родното ФБР разкрило измамата и докладвало на Бойко Борисов. Той пък лично предал документите на главния прокурор, който е наредил разследване, а от изводите на обвинителите и подвеждане под отговорност.

Призовката да се яви в столичната следствена служба Нанев получил преди ден. Днес сутринта той заедно с адвоката си отишли при следователите, изчели документите и получили всички материали по случая. От тях става ясно, че Нанев е подписал договорите в качеството си на министър на 15 декември м.г., когато вече не е имало грипна епидемия, а опаковките с препарата са доставени януари т.г. В момента те се намират на склад в здравното министерство и все още не са използвани.

За аферата се разследва и шефката на дирекция "Бюджет и счетоводство" в здравното министерство Димитрина Николова. Прокуратурата обаче не успя да й повдигне обвинение днес, защото тя се яви в следствието без адвокат. Разследващите са дали срок от 72 часа, за да подготви защитата си, така че да може да й бъде предявено обвинение.

Час след като прокуратурата официално обяви, че Нанев е подведен под отговорност, премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква неговата оставка. 120 минути по-късно здравният шеф я подаде с писмо до медиите. В него той казва, че винаги е работил в интерес на държавата.

"Стандарт" научи, че късно във вторник вечер премиерът е говорил по телефона с Нанев. Той му обяснил, че грешки и пропуски не се прощават, особено когато става въпрос за огромна сума, ощетяваща държавата в момента на тежка криза.

"Далавера е на бившия зам. здравен министър Любомир Гайдов и той е виновен за оставката на Нанев", коментираха един след други депутатите от ГЕРБ в парламента днес. Те пресметнаха, че точно преди да напусне "по лични причини" през октомври, Гайдов е подготвил документите за сделките, дал ги е на Нанев и си е тръгнал.

"Предупредихме Нанев още в самото начало да не взима в екипа си хора като Любомир Гайдов и Димитрина Николова, но сега заради тях ще бъде отстранен", казаха още депутати от ГЕРБ. Те допълниха, че премиерът е свикал на спешно съвещание най-приближените си и част от депутатите в изпълкома на ГЕРБ, за да обсъди съдбата на Нанев.

"Наясно съм, че той е подведен, но въпреки това ще понесе отговорността си за избора на екип, защото съм дал това право, но със съответната отговорност. Сега това ще бъде обеца на ухото на всеки от министрите", отсякъл Борисов.

Част от ГЕРБерите се опитали да защитят Нанев, тъй като по думите им не той носи пряка вина за неизгодната сделка. Борисов обаче бил категоричен, че "незнанието не отменя наказанието". Премиерът наредил на изпълкома да сондира мнения в лекарското съсловие и да даде няколко подходящи кандидати за наследник на д-р Божидар Нанев.

Източник: StandartNews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: