Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любчо Георгиевски, Битоля: Агресиите срещу клубовете не са заради имената, а заради обединяването на българите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:24 / 30.11.2022Коментари (0)379
© Facebook
Агресиите срещу българските културни центрове в Република Северна Македония не са заради имената им, а заради обединяването на българите, това стана ясно от думите на председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в град Битоля, в интервю за Агенция "Фокус" по повод изтеклият срок, даден от институциите в РСМ на българските културни центрове да сменят имената си.

"Имената на българските културни центрове в Република Северна Македония си останаха същите. Аз не мога да говоря от името на всички културни центрове в Македония, мога да говоря за културния център "Иван Михайлов" от Битоля. Взехме решение, че няма да променяме името. Мисля че и колегите от другите центрове няма да ги променят". Ще си търсим правата до края", каза Георгиевски.

За първи път с такава скорост се приема закон в РСМ, а междувременно Министерството на правосъдието на РСМ подготвя друг закон, става ясно от  думите на председателя на българския клуб в Битоля.

"Надяваме се, че този закон няма да мине и ще продължим да си работим като културен център "Иван Михайлов", каза още Любчо Георгиевски.

На въпрос имат ли притеснения българите в РСМ за нови агресии срещу клубовете, след отказа им да те бъдат преименувани, Георгиевски каза: "Агресиите не са заради имената на клубовете и няма за какво да се притесняваме за промяната, защото ние както и да ги кръстим, атаките ще си останат същите. Пак ще дам пример с нашия клуб "Иван Михайлов" - В Щип има паметен кът за "Иван Михайлов", има восъчна фигура на Иван Михайлов, има неща от личния му живот и там на никого това не му пречи. Никой не е отишъл там да чупи, да руши, да пали или да гърми, като последния път в Охрид. Пречи им, че българите в Македония се обединяват около името на Иван Михайлов, който е голямо име и в Македония, и в България. Пречи им обединението на българите."

"Имаме непрекъснато подкрепа от българите тук. Те си идват в клуба, има живот, организираме събития, животът продължава", допълни Любчо Георгиевски.

Той отговори с въпрос на въпроса дали българите се притесняват, отивайки в клубовете: "Ако вашата къща се пали, ако се гърми по нея, ще се чувствате ли спокойни?"

"България достатъчно ни подкрепя, имаме помощ и сътрудничество с държавата. Ние искаме от България само солидарност - от България като държава и от българите като наши сънародници, наши братя", каза още Любчо Георгиевски, председател на българския културен клуб "Иван Михайлов" в град Битоля.

Росица ЛАХАНОВА

Още по темата: общо новини по темата: 710
10.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
07.05.2024 »
27.04.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/119 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: