Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Биографична книга за Рафаел Надал излезе и на български език
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:55 / 19.10.2022Коментари (0)180
Излезе от печат биографична книга за Рафаел Надал. Испанецът е единственият носител на 22 титли в сингъл турнирите от Големия шлем (следван от Федерер с 20 и Джокович с 21). Нестандартният му стил на игра, хъс за победи и неподправените емоции на корта го превръщат в един от любимите спортисти на всички времена. Известен е и със силната си привързаност към родния си остров Майорка и към семейството и роднините си. 

Макар да преживява редица трудни моменти през 2020 и 2021 г. поради контузии и боледуване, настоящата година се оказва една от най-щастливите в живота му: заради победата си на “Australia Open", 14-ата си титла от "Ролан Гарос“ във Франция и раждането на първото му дете – малкия Рафаел.

С последната новина на книжния пазар се появи и луксозната биографична книга "Рафа Надал. Кралят на корта“ с автор Доминик Блис, която е част от международна копродукция на Quarto Publishing. Изданието на български език излиза с логото на Книгомания – с твърди корици, в обем 240 страници, и вече може да бъде намерено в книжарниците. Ако сте сериозен фен на тениса, тази книга ще допълни колекцията ви и познанията ви за спорта.

Тя ще ви потопи не просто в биографични факти за семейството и приятелския кръг, животът със съпругата му Мери, тренировките с чичо Тони и Карлос Моя, стила на игра, бизнес интересите и благотворителната дейност на Рафа Надал, а и в море от прекрасни детайлни снимки, както и графики и диаграми със статистики за съпоставка на тази тенис легенда спрямо неговите съперници.

Наричан господарят на клея заради своите 81 последователни победи на тази настилка (прецедент в историята на тениса), в тази биография Доминик Блис ни разкрива не само спортиста Рафа, а и неговия пълен образ и в ролята му на син, съпруг, приятел, модел, предприемач, благодетел. Авторът не спестява да разкаже за фобиите и странните му ритуали преди и по време на турнирите, с което Рафа става още по-симпатичен на читателя.

Доминик Блис е спортен журналист с повече от 25-годишна кариера. Бил е редактор на сп. "Ейс Тенис“ и кореспондент на "Файненшъл Таймс“. През годините успява да вземе няколко интервюта от испанския тенисист и да изследва завидно количество материали за него.

Биографичният разказ Блис преплита с детайлни анализи и коментари на 10 ключови мача за кариерата на "испанският бик“, като проследява превръщането му от срамежливо момче в агресивен и силен играч с ненаситен апетит за победи, който често размахва юмрук на корта с призива "Вамос“ (Давай!).

"От всички водещи играчи, които в момента упражняват уменията си в турнирите на АТР, именно Рафа има един от най-отличителните агресивни и физически плашещи стилове на игра“, пише Д. Блис в книгата "Кралят на корта“, след което последователно разглежда и неговия форхенд, бекхенд, сервис, физическа и психическа игра. 

Тенисистът Анди Мъри допълва: "Има най-тежкия удар в тениса. Топката отскача под труден ъгъл. Форхендът му е просто абсурден“. 

Няма съмнение обаче, че Рафаел Надал е най-известният испански спортист на всички времена. В епохата на откритите първенства (периода от 1968 г., когато тенисът става професионален спорт, до наши дни) има само петима играчи на сингъл, достигнали първото място в световната ранглиста – Рафа, Карлос Моя, Хуан Карлос Фереро, Аранча Санчес-Викарио и Гарбине Мугуруса. Обаче Рафа Надал прекарва 209 седмици на върха – никой друг испанец не е дори доближавал този резултат. Освен 22 титли от Големия шлем притежава още 70 от АТР, 2 олимпийски златни медала (на сингъл и на двойки), 5 триумфа за купа "Дейвис“.

През 2020 г. водещият испански спортен вестник "Марка“ предлага на читателите си да гласуват за най-великия спортист на Испания за всички времена. Испанската битка за величието“ е заглавието, под което представят гласуването за 16 легендарни спортисти. Победител с огромна преднина е Рафа.

По този повод испанският тенисист Алекс Коретя лаконично обобщава успеха на колегата си: "За мен е най-добрият испански спортист на всички времена, при абсолютното ми уважение към всички останали. Иска ми се да не забравям, че е човек дори когато действа като машина; че е чувствителен, въпреки че изглежда железен; че играта му е всепоглъщаща като вулканична лава“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Англия се измъкна в края срещу Белгия в дъждовен Лондон
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: