Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МЗ обясни как да различим сезонния грип от COVID-19
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:33 / 11.10.2022Коментари (0)808
©
Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде поставена единствено след лабораторно изследване, поясняват от Министерството на здравеопазването.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличаването на броя на заразените с различни респираторни вируси е важно да знаем, че симптомите на COVID-19 са сходни с тези на други респираторни инфекции, в т.ч. тези на настинката и на сезонния грип.

За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно изследване.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси.

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др.

Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 – от коронавируса SARS-CoV-2. Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на "обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19.

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19:

За първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

По отношение на ваксинацията срещу сезонния грип:

Гражданите, навършил 65 години, могат да получат безплатно грипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, в изпълнение на  Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за предстоящия грипен сезон, в България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица.

Ваксините срещу COVID-19 и срещу сезонния грип предпазват от тежко боледуване, последващи усложнения за здравето и летален край.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: