Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Отбелязваме 50 години от първия световен рекорд в българската атлетика
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:40 / 23.09.2022Коментари (0)155
©
Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 година Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете. Историческото постижение е регистрирано на турнира в Загреб с коремно претъркалящ стил и то само 20 дни след олимпийските игри в Мюнхен, където българката остава със сребро при съмнителни от съдийска гледна точка обстоятелства.

На тържеството в Музея на спорта днес присъстваха редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, други легендарни състезатели и треньори, деятели на спорта, журналисти и общественици. В емоционалното си изказване Благоева припомни станалото през есента на 1972 година в Мюнхен и Загреб, благодари на всички, които са били с нея и са й помагали през годините, след което бе отличена от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Европейската и Българската федерации по лека атлетика, Националната спортна академия "Васил Левски“, Федерацията по аеробика, управата на град Монтана, където е родният й край и други. Йорданка Благоева дари на Музея на спорта плакета-сертификат, с който Международната атлетическа централа удостоверява през 1972 година световния рекорд от 194 см.

Много вълнуващата бе и срещата на Благоева с друга именита атлетка от това време. Диана Йоргова, също останала със сребро при съмнително съдийство на олимпиадата в Мюнхен, лично поздрави своята дългогодишна съотборничка и приятелка, като й пожела здраве и късмет, преди да й връчи китка здравец.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Олександър Бабич: Показахме характера на Пирин
Пирин Благоевград изненада безгрешния Крумовград в края
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Въпреки отпадането Григор Димитров е близо до ново изкачване в ранглистата
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: