Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (1)
Отбелязваме 50 години от първия световен рекорд в българската атлетика
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:40 / 23.09.2022Коментари (0)165
©
Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 година Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете. Историческото постижение е регистрирано на турнира в Загреб с коремно претъркалящ стил и то само 20 дни след олимпийските игри в Мюнхен, където българката остава със сребро при съмнителни от съдийска гледна точка обстоятелства.

На тържеството в Музея на спорта днес присъстваха редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, други легендарни състезатели и треньори, деятели на спорта, журналисти и общественици. В емоционалното си изказване Благоева припомни станалото през есента на 1972 година в Мюнхен и Загреб, благодари на всички, които са били с нея и са й помагали през годините, след което бе отличена от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Европейската и Българската федерации по лека атлетика, Националната спортна академия "Васил Левски“, Федерацията по аеробика, управата на град Монтана, където е родният й край и други. Йорданка Благоева дари на Музея на спорта плакета-сертификат, с който Международната атлетическа централа удостоверява през 1972 година световния рекорд от 194 см.

Много вълнуващата бе и срещата на Благоева с друга именита атлетка от това време. Диана Йоргова, също останала със сребро при съмнително съдийство на олимпиадата в Мюнхен, лично поздрави своята дългогодишна съотборничка и приятелка, като й пожела здраве и късмет, преди да й връчи китка здравец.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Световни тенис звезди питаха неудобни въпроси Григор Димитров
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: